VÉLEMÉNY

2018.01.30. 14:41

Higgye el, ön is lehet hős! Mutatjuk, hogyan!

Az utcán láttam, hónapokkal ezelőtt… „Csókolom a kezsit, nagysád’, adna nekem egy zsömlét? Nem pénzt kérek, csak egy zsömlét!” – fordult az anyához a férfi.

Joó Zsuzsa

Foghíjas mosolyát a nő mellett álldogáló kislányra villantotta, aki megkövülten állt, szemét le sem véve az öreg ráncos arcáról. A gyermek meghúzkodta édesanyja kabátujját, majd fülébe súgta, menjenek be a boltba, zsebpénzéből vesz egy zsömlét a bácsinak.

Nem tudni, ki volt nagyobb zavarban, amikor átnyújtotta a nejlonzacskót, benne a péksüteménnyel.

Arra is emlékszem, amikor tiszaföldvári hetedikes srácok mesélték el, hogyan istápoltak egy önmagáról nem tudó részeg fiatalt, nehogy valami baja legyen. Míg mások átmentek a túloldalra, ők – ahogy látták valahol, valamikor – oldalfekvésbe tették a fiút, és orvost hívtak hozzá.

Múlt heti cikkünkben Noelről írtunk, a cserkeszőlői daganatos kisfiúról, akinek németországi gyógykezelése milliókat emészt fel.

Édesanyja arról panaszkodott, csak a szállás több ezer euróba kerül odakint a családnak, nem tudja, elég lesz-e az adakozásokból összegyűjtött pénz mindenre.

Miután cikkünk felkerült az internetre, órákon belül jelentkezett több kint élő magyar, akik felajánlották: befogadnák Noeléket.

A földvári fiúk, a kint élő, szállást felajánló magyarok, a zsömlét vásároló kislány – számomra mind hősök. Nem a klasszikus, Földünket megmentő szuperemberek, hanem a köztünk élő hétköznapi hősök.

Akikre közömbös világunkban mostanság annyira nagy szükségünk van, mint egy falat kenyérre, mint a kéregetőnek a zsömlére. Talán ezért indított el az Országos Mentőszolgálat Szolnokon is egy „hősképzést”. Olyan talpraesett embereket várnak a tanfolyamra, akik hajlandók elsajátítani az újraélesztés tudományát, azaz, akik adott helyzetben akár hétköznapi hősökké is válhatnak.

Vannak dolgok, melyeket érdemes megtanulni – ilyen például az említett elsősegélynyújtás. Ez azonban önmagában kevés lenne ahhoz, hogy „igazi” hőssé emelkedjünk: emberség nélkül – hiába a szaktudás – ez nem volna lehetséges.

Jó hír, hogy az emberséget nem képzésen kell tanulnunk, ez a tulajdonság ott van bennünk, mindenkiben. Lehet, hogy egy kicsit le kell fújni róla a port, de ott van. Higgye el, ön is lehet hős!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában