ÖSSZEGYŰLT A PÉNZ

2018.01.25. 13:52

Végre megkaphatja a szükséges kezelést az agydaganatos Noel

Fény az alagút végén. Ez a mondat jár a cserkeszőlői Fábián Tünde fejében, aki daganatos kisfiával, Noellel végre útra kelhet szombaton Németországba. Ott van ugyanis olyan speciális terápia, mellyel meggyógyítható gyermeke. Az utazás, a kezelés és a kintlét több millió forintot emészt fel.

Joó Zsuzsa

A család már izgatottan várja a szombati indulást.

Fotó: Fodor Orsolya

– Izgatottan várjuk a hétvégét. Szombaton végre elindulhatunk Németországba a kisfiammal, Noellel – újságolta Fábián Tünde.

A Cserkeszőlőn élő édesanya azóta vár erre a napra, mióta kiderült, hogy Noel agydaganatát csak külföldön tudják kezelni egy speciális, úgynevezett protonterápiával.

– Amikor a Noel javára szervezett jótékonysági kamionos felvonulás és futóverseny után meglátogattatok, még nem tudtuk biztosan, útra kelhetünk-e.

– A megmozdulás után összegyűlt közel kétmillió forint ugyanis kevésnek bizonyult a kiutazáshoz – idézi fel a decemberi történéseket az édesanya.

Elmeséli, hogy cikkünk megjelenése után is szerencsére sokan megkeresték őt, felajánlások a mai napig érkeznek.

– Szinte hihetetlen, mennyi jó szándékú ember él körülöttünk. Még külföldről is küldtek nekünk pénzt borítékban. Egyszer csak ott volt a postaládában... – Tünde meghatódva meséli, akadtak olyanok, akik ezerötszáz forintot adtak, más háromszázezer forintot utalt a számlájukra.

– Hatalmas összegek ezek nekünk, mi soha nem tudtuk volna ezt kigazdálkodni a havi 160 ezres bevételünkből. A szükséges pénz végül összejött, indulhatunk. Napok óta gondolkodok, tervezgetek, pakolok. Április végéig leszünk kint Németországban, hármasban.

– Igen, hármasban, ugyanis a kislányomat nem tudom itthon kire hagyni, ő velem lesz végig. Ki kellett vennem az iskolából, hónapokig most magántanuló lesz. Aztán, amikor hazajövünk, folytatja a sulit helyben. Tudom, nem lesz könnyű neki sem...

Tündében az öröm mellett természetesen ott él, dolgozik az aggodalom is. Mi lesz, hogy lesz odakint, elég lesz vajon a pénz? A kórház még Noelnek sem tud szállást adni, arról maguknak kell gondoskodni.

Egy közeli kis panzióban heti (!) ezer euró a szállás ára a zsúfolt és népszerű egyetemi városban, Heidelbergben. Egy távolabbi kis településen kevesebb, de akkor meg autót kell bérelniük, hogy bejárhassanak a kórházba.

Márpedig a távolság esetükben dupla gond: a kezelés miatt Noel állapota bármikor rosszabbra fordulhat, ebben az esetben fontos, hogy mihamarabb beérjenek a klinikára.

– Talán már értik, miért kerül az egyébként OEP által támogatott kezelés valójában több millió forintba. Az utolsó pillanatig reménykedem abban, hogy akad a városban legalább egy olyan magyar, aki esetleg kedvezőbb áron befogadna bennünket pár hétre... Vagy néha kölcsönadná az autóját...

Az édesanyának azon is gondolkodnia kell, mit ebédelnek, mit vacsoráznak majd lányával, hol mossák ki ruháikat. Az otthon természetes dolgok egy csöppnyi szállodai szobában nem is annyira nyilvánvalóak.

A család már izgatottan várja a szombati indulást.
Fotós: Fodor Orsolya

– Lábasokat, evőeszközöket, tányérokat is viszünk magunkkal és még ki tudja, mi mindent. Már annak is utánajártam, hol van fizetős mosoda. Egy anyának mindenre kell gondolnia. Megsúgom, várom az utat, de félek is tőle.

– Idegen ország, idegen emberek, én pedig nem beszélek németül. De tudják, a sok nehézség és aggodalom egyszerre semmivé válik, ha Noel meggyógyul. Ez a gondolat erőt ad, amire most bizony, nagy szükségem is van.

Énekesek is segítenek nekik

Népszerű énekesek is a kis beteg Noel mellé álltak az utóbbi időszakban. Mint megtudtuk, február elsején Gyálon szerveznek egy olyan jótékonysági koncertet, melyen Kökény Attila, Fekete Dávid, és a Fiesta együttes is fellép.

Az est bevételének egy részét a cserkeszőlői családnak adják át, hogy ezzel is segítsék a kisfiú gyógyulását.

– Sajnálom, hogy nem tudunk ott lenni a koncerten, akkor mi már Németországban várjuk bizakodva a kezelés kezdetét – fűzi hozzá az édesanya, Fábián Tünde.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában