Nagyrév

2018.02.08. 17:20

Rendszeres áramkimaradások miatt bosszankodnak a nagyréviek

Újabb és újabb áramkimaradások okoznak nem kis bosszúságot a nagyrévi lakosoknak, vállalkozóknak, önkormányzatnak. A helyiek tehetetlenek, az áramszolgáltató szerint nincsen probléma.

Joó Zsuzsa

– Szégyen, hogy a 21. században mindez előfordulhat – kommentálja röviden a nagyrévi áramkimaradásokat Keresztesi József temetkezési vállalkozó. A férfi 1992 óta dolgozik e szakmában, több településen is.

– Sehol máshol nem tapasztaltam olyan problémákat, mint Nagyréven. Az áramszünetek rendszeresen megkeserítik a helyiek és persze az én életemet is – állítja József.  Elmeséli, nem egy alkalommal a szertartás kellős közepén ment el az áram, állt meg a zene, némult el a mikrofon, aludtak ki a lámpák.

– Két hete annyi áramot kapott a ravatalozó, hogy az izzók csak mécsesként tudtak világítani. Még tavaly decemberben vittem a helyszínre egy generátort, melyet a ravatalozó épülete mögé helyeztem el.

– Vész esetén bekapcsolom, hogy ne maradjunk teljesen energia nélkül. De mint minden gépnek, ennek is hangja van, mely finoman szólva sem emeli a búcsúztató ünnepélyességét – fűzi hozzá a cégvezető.

Elmeséli, még ennél is nagyobb problémát okoz az áram hiánya a hűtőkamra üzemeltetésénél. El lehet képzelni, mi történik, ha a kamra nem működik.

– Naponta ellenőrizni kell, minden rendben van-e. Ha nem, a testet el kell máshová szállítani. Jó pár évvel ezelőtt történt, hogy a kamra felmondta a szolgálatot és nem hűtött, hanem fűtött. Nem részletezem, mi történt odabent.

– Az utóbbi egy évben is előfordult már, hogy csak zúgott a gép a kisebb áramerősség miatt, de nem hűtött. Igen, ilyenkor más kamrát kell keresnem.

– És bár az áramkimaradás okozta kár esetén a biztosító fizet, a gyalázatot, melyet esetleg a család szenved el, nem téríti meg. És az én jó hírem csorbulását sem lehet csak úgy „kijavítani” semennyi pénzösszeggel – ingatja fejét József, aki problémáját többször jelezte már az önkormányzatnak.

Az önkormányzat pedig az E.ON-nak. Tavaly augusztusban már írtunk honlapunkon a nagyrévi áramszünetekről, arról, mennyi kellemetlenséget okoz ez a helybélieknek.

Az áramszolgáltató a kimaradásokat akkor azzal indokolta, hogy a lakosok és a község nem metszi meg a közterületre ültetett fákat. Azok gallyai ugyanis rálógnak a vezetékre, szeles időben ahhoz csapódva, áramszünetet okozhatnak.

Burka István polgármester
Fotós: Mészáros János

Mindeközben ellenőrizték a védelmi működést a Nagyrévet ellátó középfeszültségű hálózaton és – érdekes módon – megállapították, hogy az áramellátás valójában zavartalan volt.

– Azóta már megmetszették az összes vezeték közeli fát, de a helyzet nem javult – állítja Burka István polgármester.

– Ugyanolyan gyakorisággal fordul elő áramszünet, mint annak előtte. Talán emlékeznek, hogy tavaly egy újonnan vásárolt, alig pár hónapos fagyasztókamránk ment tönkre az áramingadozás miatt, most pedig egy számítógépünk a polgármesteri hivatalban. Bevallom: tehetetlenek vagyunk ez ügyben.

Személyes találkozót kezdeményezett a cég

Az áramszolgáltató most sem tud Nagyréven fennálló üzemeltetési problémáról. Üzemzavari adatokat nem találtak, ráadásul – azt mondják – bejelentés (önkormányzati vagy lakossági) sem történt erre vonatkozóan.

Az E-ON kommunikációs munkatársa, Varga Ivett hozzátette, a középfeszültségű hálózat több más szomszédos települést is ellát, ilyen bejelentés máshonnan sem érkezett.

– Hogy lássuk, miről van szó, polgármester úrral személyes találkozót kezdeményeztünk. Tisztázni kell a helyzetet, hogy a megbeszélés alapján haladhassunk a probléma feltárásával.

– A fák gallyazását valóban elvégeztük, tehát ez nem okozhat hibát. Felmerülhet, hogy a kisfeszültségű hálózatunkon vagy az önkormányzat csatlakozójánál van rendellenesség.

– Nem zárható ki az sem, hogy a hivatal épületeinek belső hálózatán van probléma, ritka esetben mindkettő együtt is előfordulhat – sorolta a lehetséges hibaforrásokat Varga Ivett.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában