NAGYRÉV

2018.02.24. 16:28

Átadták a felújított révi csörlőházat

Ünnepélyesen is átadták a héten a komp felújított csörlőházát a Tisza mellett.

Joó Zsuzsa

A munkálatokat pályázati pénzből fedezték, az épületet kívül-belül komfortosabbá tették. Új tetőt kapott az ingatlan, a falakat hőszigetelték, vizesblokkot építettek ki. A jövőben ezt a helyiséget használhatják melegedőnek is a vízi járművön dolgozók.

A nagyrévi kompról egyébként 1311-ből származik az első írásos emlék. Az 1700-as években Mária Terézia adott engedélyt a falunak hivatalosan is komp üzemeltetésére. Azóta kisebb-nagyobb szünetekkel, de folyamatos itt a vízi átkelés.

Burka István polgármester elmondta, a Tiszát nemrégiben nemzetközi vízi útvonallá nyilvánították, emiatt kompjuknak is korszerűbbé kellett válnia.

Távirányításos kötélzetet szereltek fel rá például, aminek segítségével bármikor el lehet engedni a kötelet, ha esetleg arra jár egy másik hajó.

De felújították a csörlőt, a már említett csörlőházat, valamint – mindennek megóvásaként – térfigyelő kamerákat is elhelyeztek a környéken.

Borítókép: Dudás Zoltán révész és társai szinte minden nap visznek át utasokat Tiszakécskére 

Fotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában