BEREKFÜRDŐ

2018.02.15. 10:27

Helyi értéktár: gyarapodott a bereki lista

A bereki képviselő-testület is létrehozta a Települési Értéktár Bizottságot a településen fellelhető nemzeti értékek azonosítására, a települési értéktár létrehozására és annak gondozására. A csoport vezetője Sinka István fafaragó lett.

D. E.

Sinka István elnök.

Fotó: Daróczi Erzsébet

Az értéktárba a lakosok is tehetnek javaslatokat. Ha ezt a bizottság tagjai megfelelőnek találják, előterjesztik a képviselő-testületnek, hiszen a végső döntést ők hozzák meg.

A bizottság tevékenységének köszönhetően már sok helyi érték van a települési értéktárban. Már korábban bekerült például a bereki gyógyvíz, a berekfürdői fátyolüveg, a kunsági hímzés, a bereki kunhalmok és Kovács S. László bélyeges téglagyűjteménye.

Felkerült a listára a karcagi birkapörkölt és a Ferdinánd sütemény éppúgy, mint Oláh Sándor írói hagyatéka, a Megbékélés Házában található házi oltár, a református templom is.

Az alkotó művészek közül dr. Kenyeresné Zagyva Ágnes festészete, valamint Győrfi Lajos szobrászművész bereki szobrai kaptak helyet, de az Alkotókezek Kézimunka Szakkör értékmentő munkája is éppúgy fontos a helyieknek, mint a község madárvilága.

Bényei Gábor több száz darabból álló rádiógyűjteménye is helyi érték lett, amit szeretnének majd bemutatni az érdeklődőknek is.

Sinka István elnök.
Fotós: Daróczi Erzsébet

Sinka Istvántól megtudtuk, a képviselők legutóbb az értéktárba vették Körmendi Lajos kulturális tevékenységét, a Hagyományőrző Néptánccsoportot, a Sebők Margit Galériát és Berekfürdő történetét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában