TISZA-TÓ/Nagykunság

2018.02.13. 06:56

A helyi értékeket fedezhetjük fel az új kártyapaklival

Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapnak a helyi értékek. Minden megye, térség vagy település sajátos módon igyekszik felkutatni, bemutatni és megóvni azokat. Ebben számos pályázati lehetőség és program segíti őket. Tiszaszent­imrén úgy gondolták, hogy mutatnak valami újat: ismeretterjesztő kvízkártyát készítettek a térség értékeiről­.

Ujvári László

Képünkön Domokosné Bari Ildikó mutatja a különleges kártyát, amelyen a megyeháza látszik

Fotó: Ujvári László

A települési­ értéktár létrejötte után ­indult be az értékmentő és ismeretterjesztő munka. Elsősorban arra keresték a választ, ­milyen formában tudnák megismertetni a községet és környékét.

Főleg ezzel a fiatalabb korosztályt megcélozni, kézzel fog­ható, vizuális élményt nyújtani a gyerekeknek. Tervük a Tiszaszentimre és a Nagykunság értékei névre hallgató kvízkártya játékban öltött testet. A megvalósításhoz pályázati forrást kerestek.

– A Hungarikum Bizottság pályázatán nyertünk támogatást. Közel kétmillió forintot fordíthattunk erre a célra­, melyből közel ezer pakli­ ­kártya készült – idézte honlapunknak Domokosné Bari Ildikó könyvtáros.

Hozzátette, másik céljuk és nem titkolt szándékuk a családok, baráti társaságok összehozása volt. Elérni, hogy beszéljenek a helyi értékekről, elevenítsék fel az azokhoz köthető emlékeiket.

Céljuknak megfelelően karácsony előtt mint meglepetést adták át a kártyákat a lakosságnak. Ilyenkor egyébként is hagyomány a családok összetartása és a rokonlátogatás­.

– Az ünnepekre ezzel közös programot szerettünk volna adni a lakosoknak – árulta el.

A kreatív kezdeményezés a lakosok szerint is hiánypótló­. Sokan beleásták magukat a helyi értékek felfedezésébe, ez tartalmas és hangulatos programot jelentett mindenkinek.

Hogy a gyerekek is könnyen boldoguljanak, két játék szabályait is mellékelték a csomagba. A játék lényege, hogy válaszolva a feltett kérdésekre, minél több lapot gyűjtsünk össze. Színkódok és számozás teszi egyszerűbbé a feladatot.

„Amikor a készítésnél beleástam magam, sok újdonsággal találkoztam”

– Olyan látnivalókkal és értékekkel, amiről sokan nem is tudnak. Ezért örülök neki, hogy az ötletből valóság lett – fogalmazott Domokosné Bari Ildikó.

Meglátása szerint, a fiatalabb korosztályokkal is meg kell ismertetni értékeinket, akik ennek hatására talán elindulnak a hagyományőrzés útján.

Képünkön Domokosné Bari Ildikó mutatja a különleges kártyát, amelyen a megyeháza látszik
Fotós: Ujvári László

A Komlóssy-féle szélmalom, a tiszavirágzás, a kunhímzés, a környék fontosabb ­értékei megtalálhatók a kártyákon. Természetesen nem maradhatott le a derzsi romtemplom, a kenderesi Horthy-kastély vagy az örsi kápolna sem.

Ugyanakkor visszaköszönnek ránk olyan híres nevezetességek, melyek átlépik a Tisza-tó és a Nagykunság határát. Miből készült a jászok ereklyéje­? – hangzik az egyik kérdés. A jászság rendkívüli jelentőségű tárgyi emléke, a Lehel kürtje is megjelenik a lapokon. Természetesen a megyeháza patinás épülete sem maradt ki az értéklajstromból.

A figyelmesség itt nem újdonság

Az év végi, karácsony környéki figyelmesség amúgy nem újdonság Tiszaszentimrén. Minden évben igyekeznek kisebb-nagyobb ajándékkal kedveskedni a lakosoknak.

Először 2012-ben volt ilyen, akkor falinaptárat ajándékoztak. Később asztali naptár, utcai házszámtábla, képeslap, valamint helyi értékeket bemutató kiadvány került a postaládákba.

Emellett gondolnak más településekre is, minden Szentimre nevű településre jut a nagykun értékekből. A Tisza-tavi község 2007-ben csatlakozott a Lezsák Sándor által életre hívott Szentimre nevű Települések Szövetségéhez.

Öt erdélyi település: Hegyközszent­imre, Csíkszentimre, Nyárádszentimre, Görgényszentimre és Szentimrefalva Udvarhely mind jó kapcsolatot ápolnak megyénkbeli névrokonukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában