A GYALOGOSOK IS FIGYELMETLENEK

2018.03.01. 06:57

Az életükkel játszanak: sokan hajtanak a sínekre a tilos jelzés ellenére

Még mindig sokszor vezetnek figyelmetlenül vagy agresszíven a járművezetők a vasúti k­ereszteződéseknél – derült ki a MÁV Zrt. tavalyi évet értékelő közleményéből. Megyénkben azonban szerencsére nem jellemzőek az átjárókban bekövetkező személysérüléses bale­setek.

Czakó Nóra

A vonat és a személyautó találkozásakor minden esetben az utóbbi húzza a rövidebbet. Képünk 2015-ben készült Szolnok határában, ahol egy autó hajtott a sínekre. Az autó vezetője meghalt

Fotó: Mészáros János

Belehalt sérüléseibe az a motoros, akit egy Szolnokra tartó személyvonat gázolt el Jászberénynél. Az eset még tavaly júniusban, egy fénysorompóval felszerelt átjáróban történt. A motoros a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre.

Szintén júniusban történt, hogy egy személyautó, a vasúti átjárót biztosító fénysorompó piros jelzése ellenére ráhaladt a sínekre. A vonat a gépkocsi hátulját elsodorta, személysérülés azonban nem történt.

Annak a személyautónak az utasai viszont már nem voltak ennyire szerencsések, amely tavaly novemberben Tiszaföldváron ütközött össze egy személyvonattal. A baleset a Döbrei János úton lévő vasúti átjáróban történt. Az autóban utazó két embert a tűzoltók szabadították ki a roncsból, majd átadták őket a mentőknek.

A gyalogosoknak is nagyobb odafigyeléssel kell közlekedniük. Tavaly júliusban ugyanis Mezőtúron a miklósi vasúti átjárónál egy járókelőt gázolt halálra a vonat.

A MÁV Zrt. ­kommunikációs igazgatóságától megtudtuk, hogy tavaly a társaság vasúti átjáróiban nyolcvanhárom ba­leset történt. Ez több a ­2016-os adathoz képest. A mostani télen viszont jelentősen csökkent a balesetek száma az előző téli időszakhoz viszo­nyítva.

– A szerencsétlenségek kivétel nélkül a közlekedők gondatlanságából, figyelmetlenségéből következtek be – ismertette a ­kommunikációs igazgatóság. Vasúti berendezés meghibásodásából ­eredő baleset hét éve nem történt. A karambolok majdnem mindegyikét az okozta, hogy a közlekedők túlbecsülték saját képességeiket, megpróbáltak átérni még a vonat előtt, esetleg egy pillanatra kihagyott a figyelmük.

– Az okok között szerepel a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás is. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül, mielőtt az átjáróba hajtanának.

A nyolcvanhárom balesetből egyébként tizenkettő halállal végződött, harminckettő pedig személysérüléssel járt. Négy gyalogos, három kerékpáros és két motorkerékpáros vesztette életét, hárman autóban haltak meg.

A vonat és a személyautó találkozásakor minden esetben az utóbbi húzza a rövidebbet. Képünk 2015-ben készült Szolnok határában, ahol egy autó hajtott a sínekre. Az autó vezetője meghalt
Fotós: Mészáros János

– A megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén szerencsére nem jellemzőek a közút-vasút szintbeli kereszteződésében történt személysérüléssel járó közlekedési ba­lesetek – mondta el Szabó Zita.

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hozzátette, a tapasztalat szerint évente pár esetet regisztrálnak, amelyek hátterében mindig valamilyen KRESZ-szabályszegés mutatható ki.

A vasúti átjárókban bekövetkezett balesetek viszont könnyen tragédiával végződhetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a vasúti átjárókat fokozott óvatossággal közelítsük meg.

Emellett a közúti jelzéseknek is tegyünk eleget. Meg kell állni, ha az útburkolati jel ezt jelzi, és ha „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla figyelmeztet erre. Akkor se haladjunk tovább, ha a fénysorompó tilos jelzést mutat, valamint ha a sorompórúd nem teljesen nyitott helyzetben áll, vagy éppen mozog.

Szintén fontos, hogy a vasúti átjárón csak akkor keljünk át, ha meggyőződtünk arról, hogy vasúti jármű egyik irányból sem közlekedik. Ezek a szabályok épp úgy vonatkoznak az autósokon, motorosokon kívül a kerékpárosokra, sőt a gyalogosokra is – hangsúlyozta a szóvivő.

Idén is tartanak ellenőrzéseket

A vasúttársaság kiemelt fe­ladatának tekinti, hogy mindent megtegyen az átjárókban bekövetkező balesetek megelőzése, illetve számának csökkentése érdekében. Éppen ezért a sorompós fejlesztések mellett minden évben többször is a rendőrséggel közös akcióval hívja fel a közúton közlekedők figyelmét a veszélyekre. A korábbiakhoz hasonlóan idén is tartanak ellenőrzéseket a MÁV és a MÁV-HÉV vasútbizton­sági szakemberei.

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága azt is kiemelte, hogy a felújított vonalakon nagyobb sebességgel, de csendesebben haladnak a modern vonatok. Éppen ezért még fontosabb a körültekintő közlekedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában