Kunszentmárton

2018.03.22. 19:37

Az elkerülő út megépítéséért demonstráltak Kunszenten

Békés, közúti demonstrációt tartottak csütörtök délután Kunszentmártonban a 45-ös számú főút várost elkerülő szakaszának megépítéséért. Az akciót Jauernik István MSZP-s önkormányzati képviselő kezdeményezte.

Joó Zsuzsa

Békés demonstrációt tartottak az elkerülő megépítéséért

Ismeretes, a Szent István király úton lakók évek óta szenvednek az egyre növekvő átmenő forgalomtól.

Eladhatatlan házaik megrepedeztek, nyílászáróik elvetemedtek. A fény sokáig ott volt az alagút végén.

Az M44-es út előzetes terveiben ugyanis ott szerepelt az elkerülő, illetve egy lehajtó megépítése is a gyorsforgalmi útról. Utólag, a kivitelezés megkezdésekor szembesültek vele, hogy mindkét útszakaszt kivették a tervekből.

Ezek után levélben kereste meg az önkormányzat a szakminisztériumot, arra kérve őket, gondolják át a módosításokat – hiába.

Más megoldás nem lévén, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, valamint Lázár ­János miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult az önkormányzat levélben segítségért.

Békés demonstrációt tartottak az elkerülő megépítéséért

A lakosok pedig – több helyi politikai és civil szervezettel összefogva – aláírásgyűjtésbe kezdtek. Semmi nem hozott eredményt.

– A magyar állam megvásárolta az elkerülőhöz szükséges földterületeket, elvégezték a régészeti feltárásokat, kivágták az erdőt, az ipari park lehajtójához területet vásároltak, megvannak az építéshez szükséges tervek, hatástanulmányok – és mindez hiába? – veti fel Jauernik István.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester tiszteletben tartja a képviselő akcióját, de – ahogy mondja – ő a hivatalos utat járja végig a térség országgyűlési képviselője segítségével.

– Folyamatos levelezésben vagyunk a szakminisztériummal, akik levelünkre azt válaszolták, hogy a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban nem szerepel a Kunszentmártont elkerülő út megépítése. Csak az M44-es út elkészülte után vizsgálják meg ennek a lehetőségét. Reméljük, mihamarabb teljesülhet Kunszentmárton vágya – nyilván ez az egész város érdeke – fejtette ki a településvezető. Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában