3 KÉRDÉS, 3 VÁLASZ

2018.03.14. 13:52

Fejes Lőrincet, a Kötivízig kiskörei szakaszmérnökét kérdeztük

A szakemberrel egy úgynevezett „miniinterjút” készítettünk.

Ujvári László

Fejes Lőrinc

Fotó: Mészáros János

– Egy éve hatalmas jégár vonult le a hazai Tisza-szakaszon. Milyen volt az idei évkezdet?

– A Tisza és a Tisza-tó jégmentes volt év elején, mindössze egy árhullám emlékeztetett a tavalyi jeges áradásra. Idén eddig jégmentes telünk volt, de február végén, március elején vissza­tért a tél, az állóvizek befagytak.

– Jégmező képződött, de nem volt összefüggő. Maradtak szabad vízfelületek, így a telelő vízimadár-állomány itt maradt. Egy normál téli üzem végén vagyunk.

– A tervek szerint mikor indulhat a nyári üzem?

– Két forgatókönyvünk van. Az egyik szerint március 15. után elkezdjük a tározó tavaszi feltöltését. Táp- és lebegőanyag-tartalomban alacsony, de oxigéndús vízzel.

– Ez esetben két lépcsőben emeljük a vízszintet, ha addig nem alakul ki árhullám. Akkor a másik verzió lép életbe, és később egy lépcsőben állítjuk be a nyári vízszintet.

– Idén május elsején zárjuk a kerékpárosokat védő gátkapukat. Fontos, hogy azután is minden horgászhely és partszakasz megközelíthető lesz.

Fejes Lőrinc
Fotós: Mészáros János

– Minden évkezdet belvizes a Tisza-tó körül...

– A térség sokévi csapadékátlaga közel harminc milliméter januárban és február­ban. Ezzel szemben az idei első hónapban alig huszonhármat, februárban viszont hetvenet is meghaladó csapadékot mértünk.

– Voltak kisebb belvízvédekezési munkák, de jelentős készenlétre eddig nem volt szükség. A mostani esőzés és havazás miatt viszont látható, hogy már kialakulóban vannak belvizes területek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában