KISÚJSZÁLLÁS

2018.03.22. 11:30

Eltévedhetett a Kisújon megfigyelt ritka madár – videó

Az egész hazai madarásztársadalmat megmozgatta a napokban egy szürke kis verébhez hasonlatos, ám annál mégiscsak különlegesebb égi vándor. A professzionális és amatőr „ornitológusok” az elmúlt napokban a Kisújszálláson élő Pabar Zoltán téli madáretetőjéhez sereglettek, amelynek környékén néhány napra élelmet és szállást talált magának egy idetévedt feketetorkú szürkebegy.

Mészáros Géza

– Európában, így hazánkban is igen ritka vendég az ázsiai feketetorkú szürkebegy – közölte a kismadár hazánkba látogatása okán a túrkevei, de Kisújszálláson élő Pabar Zoltán madarász szakembert.

– Ez a szürkebegyfaj Európa és Ázsia határán, az Urál hegységben, valamint a Tiensan hegységben költ. Az északi, vonuló állományok erre nem repülnek. Ez az egyed vélhetően eltévedt, vagy valamely erős széláramlat a ködös, havas időjárásban erre sodorhatta.

– A szürkebegyek elsősorban a talajon és a sűrű aljnövényzetben, a bokrok ágai közt mozgó, rejtőzködő életmódot folytató madarak. Ez a kisbegy valószínűleg éhes lehetett már, rohamosan romlott a kondíciója, az ónos esős, elzárt, lejegesedett talajon nem talált magának élelmet.

– Felfigyelt azonban az etetőm körül táplálkozó madárcsapatokra, s ösztöneiből adódóan, ő is innen kezdett el csipegetni. A hétfői észleléstől kezdődően napok óta látom, de a melegedés és olvadás következtében minden bizonnyal gyorsan tovaszáll távoli fészkelőhelye felé.

– Azonnal láttam, hogy kirí a többi madár, s a többi általam már ismert szürkebegyfaj közül. Az errefelé gyakori verébfajoknál valamivel méretesebb, szokatlan pepitás tollazatú, gömbölydedebb, és a torkán a jellegzetes feketesállal bíró csicsergőt hamarjában beazonosítottam, s közhírré tettem.

Fotós: Zoltán Pabar

– Szinte azonnal elleptek a madarászok, hiszen valóban kuriózum ez az ázsiai madárfaj errefelé. Remélem, túléli ezt a kalandot, bár meglátásom szerint egyre csökkennek az esélyei.

– Ám, ha összeáll valamely, szintén kizárólag éjszakai vonuló fajokkal, s társul hozzájuk, talán hazatalál, vagy a csillagok hazavezetik – bizakodik madárvendége jó sorsáért Zoltán.

Több száz faj él hazánkban

A hír kapcsán a Magyar Madártani Egyesület már egy közleményt is kiadott, miszerint a feketetorkú szürkebeggyel Magyarország madárfaunája így már 417 fajt tartalmaz.

Hazánkban a család egyetlen tagja, az erdei szürkebegy fészkel, de évről évre a havasi szürkebegy néhány példánya is itt telel.

Két ázsiai faj, a szibériai és a most azonosított feketetorkú szürkebegy nagyon ritka vendégnek számít Európában. Előbbi egy példánya a 2016–17-es őszi és téli inváziója során a Szentendrei-szigeten is felbukkant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában