Jászkunság

2018.03.09. 09:27

Ne kerüljenek bizalmas adataink illetéktelen kezekbe!

Az okostelefonok és tábla­gépek jelentősen megkönnyítik mindennapjainkat. Mivel azonban nem csak otthon vagy munkahelyünkön használjuk, nagyobb a kockázata, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek.

Czakó Nóra

Nem mindegy, mit töltünk le a mobilunkra

Forrás: Shutterstock

Ha elveszítjük vagy ellopják a mobilunkat, illetéktelen személyek hozzáférhetnek a rajta tárolt bizalmas és személyes adatokhoz. Ilyenek az üzenetek, fényképek, videók, személyes és bankkártyaadatok, valamint a banki és közösségi oldalak bejelentkezési adatai.

Ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk eszközeink megfelelő védelméről – hívta fel a figyelmet Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

– A legegyszerűbb módszer az automatikus képernyőzár alkalmazása. Így ha nem használjuk a készüléket, az előre beállított idő után a képernyőzár auto­matikusan bekapcsol.

– A telefon feloldásához használjuk a készülék lehetőségei közül a legmegfelelőbb megoldást, például kódszámot, jelszót, ujjlenyomatot. Ajánlott bekapcsolni a PIN-kód kérését is – tanácsolta a szóvivő.

– A távoli felügyelet használata is hasznos lehet. Ezt azt jelenti, hogyha a készülék be van kapcsolva és csatlakozik az internethez, megjeleníthető az eszköz helye a térképen. Az ehhez szükséges applikáció az ismert alkalmazásboltokból letölthető.

A mobileszközökön tárolt adatokhoz nemcsak a készülék megszerzésével lehet hozzájutni. Sok alkalmazás menti és szinkronizálja az adatokat, például a fájlokat, beállításokat, jelszavakat, valamilyen online tárhelyre, más néven felhőbe.

– Ez akár hasznos is lehet, hiszen ha ellopják vagy elveszítjük a készüléket, az adatok nem vesznek el. Fontos azonban, hogy a szinkronizáció csak a tudtunkkal és beleegyezésünkkel történjen.

– Ha nem tartjuk szükségesnek az adott alkalmazásban az adatok szinkronizálását, akkor azt tiltsuk le – javasolta Szabó Zita.

A mobileszközökön futó alkalmazások hozzáférhetnek a személyes adatokhoz, fájlokhoz. Fotókat, videókat, felvételeket készíthetnek, és ezeket továbbíthatják az alkalmazás készítőinek.

– Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig hivatalos áruházból töltsük le az alkalmazásokat, és ellenőrizzük, ere­detiek-e. A bűnözők ugyanis hasonló neveket használnak, hogy megtévesszék a felhasználókat.

– Üzenetben kapott linkről soha ne töltsünk le alkalmazásokat. Letöltés előtt pedig ellenőrizzük a program és a gyártó értékelését is. Ezenfelül szánjunk rá időt és olvassuk el a felhasználók véleményét.

Nem mindegy, mit töltünk le a mobilunkra
Forrás: Shutterstock

– Válasszunk olyan alkalmazást, melyet többen töltöttek le és pozitív értékeléssel bír. Azt is ellenőrizzük, hogy milyen engedélyeket kér. Ha pedig nem tartjuk szükségesnek, akkor ne töltsük le – magyarázta a szóvivő, aki azt is hangsúlyozta, hogy a böngészőbe soha ne mentsük el a felhasználói nevünket, jelszavunkat.

A böngészőben megjelenő figyelemfelhívások célja pedig sokszor az, hogy valamilyen kártékony programot telepítsen az eszközre. Ezért ha „az eszköz fertőzött, töltsünk le vírusirtót” vagy ha „az eszköz elavult, frissítse” figyelmeztetést látunk, ne töltsünk le semmit.

Az automatikus frissítés is véd

– Szintén lényeges a védelem szempontjából, hogy frissítsük eszközeink operációs rendszerét minél előbb, az erre vonatkozó figyelmeztetést követően – szolgált újabb hasznos tanáccsal Szabó Zita.

– Az alkalmazások esetében engedélyezzük, hogy automatikusan frissítsék magukat. Ezek ugyanis olyan kritikus biztonsági réseket javíthatnak ki, melyek hiányát a hackerek kihasználhatják.

– Amennyiben éppen nem használjuk a wifit, érdemes kikapcsolni, ezzel is korlátozhatjuk az eszköz illetéktelen elérését – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában