JÁSZKUNSÁG

2018.03.29. 17:23

Így ünneplik a húsvétot a megye hírességei

Sonka, tojás, nyúl és kölni. Vajon még mindig csak erről szól a húsvét? Utánajártunk, „hírességeink” mennyire ragaszkodnak a hagyományokhoz.

Joó Zsuzsa, Molnár-Révész Erika, Varga Csaba

– Húsvét? Mi őrizzük a hagyományokat! – mondja a szolnoki születésű Kiss Judit, vagy ahogy mindenki ismeri őt: Judy.

A ma már Szadán élő énekesnő összetartó családba született, ezt a tavaszi ünnepet is rokonai körében tölti. Szülei, a tizenegy éves sógora és a testvére is náluk húsvétol.

– Sőt, még az utcabéli gyerekek is átjönnek hozzánk egy kis tojáskeresésre. Ma lányommal, Majával festünk tojást, utána indulok bevásárolni a menühöz. Remélem, még kapok sonkát, meg házi tojást.

– Apukám gasztrokérését biztosan tudom teljesíteni: ő karácsonykor és húsvétkor is tepsis krumplira vágyik – nevet az énekesnő, aki ezen az ünnepen – lánya miatt – nem tehet mást, minthogy tűri a sok-sok kölnit a haján.

– Én is inkább hazamegyek Cibakházára a családhoz – bólogat Kertész Iván, tehetségkutatóban felfedezett énekes.

– Várnak a szülők, meg a nagyik és a szokásos húsvéti ételek. Szépen feldíszítjük a házat, barkát teszünk az asztalra saját készítésű színes tojásokkal. Anyukám a konyhatündér, én kisegítő vagyok.

– Terítek, tálalok, kiviszem, behozom, lótok-futok. A mamákat pedig jól meglocsolom, hogy még sokáig viruljanak!

A szolnoki Szigligeti Színházban húsvétkor nincsen előadás, így a négy nap alatt az ott dolgozók is pihennek. Vagy éppen utaznak.

– Idén vidéken, a feleségem családjánál, Tuzséron töltjük az ünnepet – árulja el Molnár László színész.

– Míg apósommal végigjárjuk a környékbeli hölgyeket, a család nőtagjai várják a locsolókat. Igyekszem ma is tartani azokat a húsvéti hagyományokat, amelyeket gyerekkoromban megismertem.

Molnár László
Forrás: Szigligeti Színház

– Nekünk főként a locsolkodásról szólt ez az ünnep, ami ilyenkor ürügyet is szolgáltatott arra is, hogy felkeressük a nekünk tetsző leányokat. Az utóbbi öt évben annyiban változott ez, hogy mivel kislányom van, így a készülődés és a várakozás oldalát is megélem a húsvéti locsolkodásnak.

A mentőkutyás önkéntes tűzoltónak, Turi Lászlónak idén változik csak igazán a húsvét! Nemrégen született meg kisfia, Bence.

A négy hónapos „nagylegénnyel” nem lehet még hosszú locsolkodótúrára indulni, de a nagyikat és a dédit biztosan meglátogatják.

– Otthon három lány is van, ők pedig otthon várják a locsolkodókat, Zagyvarékason – mondja az Életjel Mentőcsoport vezetője.

Bár a vendéglátásban dolgozók ritkán állhatnak le a munkával, néha még nekik is jut egy kis kikapcsolódás.

Zoboki Zoltán világkupa-bronzérmes szolnoki chefünk a hétvégén „elszökik”, egészen Visegrádig. A családdal fog wellnessezni.

– Alig vártam, hogy a fiam kinőjön a locsolkodós korszakából, nagy megkönnyebbülés volt, amikor már nem kellett a rokonokat végiglátogatni. Onnantól kezdve másként húsvétolunk. Egy hagyományt azonban megtartunk: a kocsonya főzését.

Nem szakad el a víztől

Cseh Sándor, a Szolnoki Dózsa BL-győztes és magyar bajnok vízilabdacsapatának edzője a 12 éves Alex és a két évvel fiatalabb Maxim társaságában indul majd locsolkodni.

Cseh Sándor
Fotós: Csabai István

– Zsúfoltnak ígérkeznek az ünnepek, hiszen a csapattal vasárnap este érkezünk haza a genovai BL-meccsről. A fiaim pedig kedden reggel indulnak Dubrovnikba az utánpótláscsapattal.

– Hétfőn természetesen útra kelünk a fiúkkal a nagyszülőkhöz. A srácok már tavaly is jópofa versekkel lepték meg a feleségemet és a nagymamákat, és azt ígérik, hogy az idén sem lesz másképpen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában