Karbantartás

2018.03.08. 13:56

Számos fejlesztésre készülnek a következő hónapok és évek során Túrkevén

Komoly összegeket emészt fel azonban az is, hogy megfelelő szinten tartsák Túrkeve jelenlegi működését is.

Szilvási Zsuzsa

Milliós költséggel jár a lerakók felszámolása

Forrás: Shutterstock

Útfenntartás, településtisztaság, belvízvédelem, gyepmesteri feladatok, külterületi lakosok szállítása, temetőüzemeltetés, közmunkaprogramok irányítása, lakásüzemeltetés, piacüzemeltetés, rendezvények szervezésével kapcsolatos teendők.

Csak néhány azok közül, melyek egy város mindennapi működtetéséhez szükségesek. Túrkevén – ahogy a legtöbb településen – igen komoly összeget emészt fel mindez.

– Arra törekszünk, hogy a minél kényelmesebbé, komfortosabbá tegyük a túrkeveiek számára a települést – mondta el Magos Vilmos alpolgármester, akit a városgondnokság feladatairól kérdeztünk.

– Ennek megfelelően nagy gondot fordítunk például az utak karbantartására, hiszen e tekintetben komoly az elmaradás.

– Tavaly ­például a közmunkaprogrammal párhuzamosan összesen közel kétezer négyzetméreten folyt kátyúzás tavaly a Pusztakert utcában, Kurucz utcában, Garai utcában, Mészáros Lázár utcában, Kis ­Ernő utcában és Herczegh utcában.

– Járdából több mint hétszáz négyzetméternyi felület újult meg. Utóbbiban felhasználtuk azokat a térköveket is, amelyeket a 2016-ban beszerzett térkőgyártó géppel gyártottak a munkatársaink.

– Bár ez a berendezés még nem működik teljes kapacitással, a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén áprilistól már teljes üzemben tudná gyártani a térköveket.

A településtisztaság főként a közterületek tisztán tartását, valamint téli időszakban a síkosságmentesítést foglalja magában. Amint az alpolgáremester hangsúlyozta, kiemelt feladatként kezelik az illegális hulladéklerakók felszámolását.

Milliós költséggel jár a lerakók felszámolása

Tavaly mintegy százhetvenkettő köbméternyi hul­ladékot szállítottak el.

– Ennek költsége hárommillió forintra rúgott, igen sokba kerül tehát ez a munka. Főként annak ismeretében, hogy a megtisztított területeken viszont sajnos újra és újra megjelenik az illegálisan lerakott szemét – tette hozzá Magos Vilmos.

– Mindezek mellett a belvízvédelemre is gondot fordítunk, így folyamatos az ároktisztítás, az átereszek tisztítása, árokásás, cserjeirtás.

– Folyamatban van a Ducza ­temető és a Vasúti temető elgazosodott területeinek rendbetétele, amint ezek készen vannak, következik a Vénkerti temető.

– Tavaly elkezdődött a Vasúti temetőben lévő ravatalozóépület felújítása is, ez idén fog folytatódni, amint az időjárás engedi. A temetők üzemeltetésének összköltsége 11,4 ­millió forint­ volt.

Egyre több a kóbor kutya

A településen kóborló állatok befogása ugyancsak a ­városi feladatok közé tartozik. Túrkevén gyepmesteri feladatokat egy időre csak helyettesítéssel lehetett megoldani, miután a korábban évtizedekig gyepmesterként dolgozó munkatárs néhány hónapja elhunyt.

Sajnos növekedett a kóbor kutyák száma, 2017-ben összesen harminchatot fogtak be. Mivel a gyepmesteri telep jelenleg nem teljesen alkalmas ennek a helyzetnek a kezelésére, idén újabb kennelek kialakítására lesz szükség.

A telep közel tizenhétmillió forint költséggel működött az év során, ebből 6,7 ­milliót az állam vállalt át.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában