SZOLNOK

2018.03.13. 07:00

Sok a rezidens a Hetényiben, nem kell szakorvoshiánytól tartanunk

Országos szinten is magasnak számít a rezidensek aránya a megyei kórházban. Ennek köszönhető, hogy nem kell szakorvos-hiánytól tartani a térségben.

Szilvási Zsuzsa

Dr. Herczeg Mónika örül, hogy Szolnokon dolgozhat.

Fotó: Mészáros János

Külföldre vándorló orvosok persze nálunk is akadnak, mint ahogy sok évtizedes gyógyító munka után is mind többen vonulnak nyugdíjba. Gondos tervezéssel azonban áthidalható ez a probléma is.

– Az intézetben szinte minden szakmában szükség van az orvosok folyamatos utánpótlására.

– Hiszen az országos átlaghoz hasonlóan nálunk is sok a nyugdíjkorhatárhoz közeli vagy nyugdíjas korú kolléga – mondta el a napokban rendezett egészségügyi témájú tájékoztatón dr. Lippai Norbert, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott főigazgatója.

– Ám az utánpótlás kinevelése hosszú évek folyamata, így mindig várjuk a frissen végzett orvosokat. Ők folyamatosan tudnak bekapcsolódni a rezidensi, illetve szakorvosi képzésbe.

– Hosszú távon kell gondolkodnunk, hiszen a képzés sok időt és energiát vesz igénybe. A nagy egyetemi kórházakkal, klinikákkal szemben előnyt jelent, hogy nálunk megfelelő szakmai irányítás mellett azonnal részt tudnak venni a közvetlen betegellátásban a pályakezdő orvosok.

– Talán ennek is köszönhető, hogy azok a fiatalok, akik az elmúlt években rezidensként érkeztek hozzánk, szinte egytől egyig itt is maradtak. Ma már egyre rutinosabban kapcsolódnak be a mindennapi betegellátási feladatokba.

Dr. Tóth-Zoboki Zsolt második évét tölti rezidensként a Heté­nyi kórház pszichiátriai osztályán.

– Tószegről származom, s bár Budapesten végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, fel sem merült bennem, hogy a fővárosban maradjak – tudjuk meg tőle.

– Ehhez a vidékhez kötődöm, itt érzem otthon magam, így örömmel jöttem a Hetényi kórházba. Csak pozitív tapasztalataim vannak. A következő években mindenképpen maradok, de a hosszú távú terveim között is az szerepel, hogy itt telepedek le.

Egybecseng ezzel dr. Herczeg Mónika elképzelése is, aki – hölgytől némiképp szokatlan módon – szülésznek készül.

– Mifelénk ez egyáltalán nem számít szokatlannak, hiszen jelenleg hat rezidens van az osztályon, ebből három lány – nevet, amikor a döntése hátteréről kérdezzük.

Dr. Herczeg Mónika örül, hogy Szolnokon dolgozhat.
Fotós: Mészáros János

Mint mondja, mindig is érdekelte az orvoslás manuális része, a szülészet-nőgyógyászat pedig az a terület, ahol ez igen fontos.

– Szegeden végeztem, de már az első évemtől kezdve az összes gyakorlatomat a Heté­nyi kórházban töltöttem.

„Fel sem merült bennem más lehetőség, hiszen szolnoki vagyok, ide kötnek a gyökereim, ide tartozom.”

– Bár a szülészet régen valóban „férfiszakmának” számított, ma már sokkal elfogadottabb, hogy nők is választják ezt a hivatást. Szerencsére itt, az osztályon is több példa van előttem. Így bízom benne, hogy nekem sem okoz majd problémát a későbbiekben.

– Az utóbbi időben megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően pedig modern munkakörnyezet és korszerű műszerpark áll rendelkezésünkre – mondja dr. Maroska Anikó, a Hetényi kórház főigazgató-­helyettese.

– 2017-ben 12 új rezidens állt munkába nálunk. Ebben az esztendőben huszonegy fős kvótával rendelkezünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában