Vélemény

2018.04.13. 14:40

Célállomásba ért a közmunkaprogram

Kijelenthető, a közmunkaprogram sikeres kezdeményezésnek bizonyult. A legtöbb munkaképes korú, aki korábban segélyből éldegélt, mára kimozdult ebből a helyzetből. Megdolgozik a megélhetéséért. Nem utolsósorban szülőként, nagyszülőként mintát is mutat munkába járásból, munkából élésből a család fiatalabb tagjai számára.

Mészáros Géza

A közmunkaprogram egyik kihívása ugyanakkor éppen az, hogy sikeres. A közmunkásállomány ugyanis „kinőtte magát”, s ráébredt, ha már munkára adja a fejét, keresi a magasabb fizetést nyújtó álláshelyeket a munkaerőpiacon.

A közfoglalkoztatotti jövedelemnél ugyanis még a minimálbér is magasabb a versenyszférában. Így az a helyzet, hogy a közmunkások manapság tömegével hagyják hátra a seprűket, lapátokat, s kopogtatnak az őket tárt karokkal váró, munkaerőhiánnyal küzdő cégek kapuján.

Ott nem csupán magasabb bért, de a távoli munkahelyek esetében költségtérítést, a szakmunkához pedig képzés(eke)t is kapnak. Ennek további következménye pedig a még képzettebb munkaerő.

Azon önkormányzatok és cégek, melyek épp a közfoglalkoztatásra alapoztak jövőt, s teremtettek a helyieknek munkalehetőséget, most elgondolkodhatnak.

Vagy a piaci feltételekkel azonos bérszínvonalon tartják meg a munkaerőt, vagy felszámolják a nonprofit vállalkozásokat. Merthogy a közmunkaprogram motorvonata sok helyen e „tranzitfoglalkoztatás” végállomására, célba ért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában