MINDRE JÓL EMLÉKSZÜNK

2018.04.16. 11:26

Három súlyos baleset, három vádemelés – a megyei főügyészséget kérdeztük

Folyamatos koncentrációt, odafigyelést igényel a járművezetés. A veszélyhelyzetet magunknak is „köszönhetjük”, de vétlenül is elszenvedhetjük. A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség az elmúlt napokban több közlekedési ügyben emelt vádat. Mindezekről Balázsné dr. Busku Terézia, a megyei főügyészség sajtószóvivője számolt be honlapunknak.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Az első ügyben az ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy magyar–román, kettős állampolgárral szemben.

Az illető 2017. november 25-én gépkocsijával halálos közúti balesetet okozott a 4. számú főúton, Törökszentmiklós közelében. A vádlott hajnali 4 óra körül, ködös időben Szolnok irányába tartott, 80–90 km/órás sebességgel.

Egy hosszú egyenes útszakaszon a figyelmetlensége és az erős köd miatt – a látótávolság 50 méter volt – féktávolságon belül áttért a bal oldali sávba, és nekiütközött a vele szemben haladó tehergépkocsinak, majd az a mögött haladó további két autónak.

A vádlottal együtt utazó személy a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően életét vesztette. A balesetben további három személy is 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztésre és a közúti járművezetéstől eltiltására tett indítványt.

A másik ügyben az ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy rákóczifalvai férfival szemben.

A vád szerint az illető 2017. november 15-én délután Rákócziújfalu külterületén Szolnok irányába közlekedett egy teherautóval. Előtte haladt egy személygépkocsi, egy motorkerékpáros és egy pótkocsis teherautó.

Egy enyhe kanyarban a vádlott a feltorlódott járműoszlop előzésébe kezdett anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy az előzéshez a feltételek adottak-e.

A vádlottal szemben egy pótkocsis személyautó közlekedett, ami a vádlott miatt, hogy elkerülje a balesetet, lehúzódott az útpadkára. Ekkor azonban a pótkocsi „bebicsaklott”, ezért a személyautó jobbra sodródott, a pótkocsi pedig a bal oldali forgalmi sávba csapódott át, mellyel nekiütközött a szabályosan haladó motorkerékpárnak.

A baleset következtében a motoros súlyos, maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett el.

A vádlott, bár észlelte a veszélyhelyzetet, megállás nélkül továbbhajtott anélkül, hogy a sérült személynek segítséget nyújtott volna. Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztést és járművezetéstől eltiltást indít­ványozott.

A harmadik ügyben az ügyészség bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat egy szolnoki lakossal szemben.

A vádlott, aki más bűncselekmények miatt több alkalommal volt már büntetve, és az utóbbi 2 évben többször volt közlekedési szabálysértés miatt elmarasztalva, 2017. szeptember 3-án hajnalban, Szolnok belterületén kábítószernek minősülő dizájner drog hatása alatt vezetett egy személygépkocsit.

Az ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását és járművezetéstől eltiltást kezdeményezett a bíróságnál.

Borítófotó: Mészáros János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában