MARTFŰ

2018.04.17. 13:52

Külön céggel kellene elvitetni az „elhagyott” hulladékot

Gondban az önkormányzatok: hiába számolnák fel az illegális hulladékkupacokat, takarítanák folyamatosan a települést, kétszer is meggondolják mindezt a törvényi szabályozások miatt.

Joó Zsuzsa

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Korábban az önkormányzat feladata volt a hulladékszállítás és természetesen ezzel együtt az elhagyott, ide-oda lepakolt szeméthalmok felszámolása. A különböző jogszabályok azonban kivették mindezt a kezünkből – mondja dr. Papp Antal polgármester.

Hozzáteszi, amíg a város maga intézte a hulladékszállítást, könnyen és zökkenőmentesen haladt a munka és vele együtt a város köztisztaságának fenntartása, illetve az illegális szemétkupacok eltüntetése is.

– Kiadtuk az utasítást az önkormányzat kezében lévő cégnek, hogy tegyék rendbe a környéket, a dolgozók gyorsan összeszedték a szemetet, majd a hulladéklerakóban lerakták azt.

– Akár egy napon belül is megoldódott a probléma – magyarázza a polgármester. Kiemeli azonban, hogy manapság erre nincsen meg a lehetőségük, a hulladékot ugyanis nem szállíttathatják el saját maguk.

A településvezető hozzáfűzi, náluk az szerepel a hulladékszállító céggel kötött szerződésben, hogy a városban termelődő, köztéri kukákban összegyűjtött hulladék egy részét ingyen viszik el. Konkrétan 3300 liternyi szemetet, de többet nem.

– A külterületen lerakott sokmázsányi illegális szemét elszállíttatása ebbe a mennyiségbe már nem fér bele – ingatja fejét dr. Papp Antal. Márpedig valakinek a területet rendbe kell tennie.

De kinek?

Hogy tisztán lássunk ez ügyben, állásfoglalást kértünk a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól. Levelükben arról írnak, hogy az ­„illegális szemétkupacok”, mint elhagyott hulladékok kezelési kötelezettsége a hulladék tulajdonosát terheli.

Amennyiben az nem ismert (márpedig nem szokott az lenni), akkor az a terület tulajdonosának a feladata. Az „elhagyott” hulladék kezelésének kötelezettsége – legtöbb esetben – ily módon az önkormányzaté.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

Ördögi körnek tűnik mindez. Ha a szemét az önkormányzaté, de nem szállíttathatja el, akkor mi a teendő? A kormányhivatal szerint a város a közszolgáltatási szerződésben ezzel a feladattal megbízhatja a közszolgáltatót is (természetesen pénzért).

A martfűi polgármester szerint ugyanakkor az is vitatott, hogy egyáltalán ők maguk összeszedhetik-e a szemetet az önkormányzati területekről.

– Megesett ugyanis, hogy egy helyszíni ellenőrzéskor – amikor közmunkásaink takarítottak – önkormányzatunkat figyelmeztették, hogy ezt csak engedéllyel rendelkező külsős cég tehetné meg.

– Javasolták, szerződjünk velük, mint ahogy tette azt a szolnoki önkormányzat is. Mondtam, nekünk erre a gatyánk is rámenne, mi nem tudnánk ezt kifizetni...

Nyilvántartásba kell venni

Amennyiben az önkormányzatok szeretnének köztisztasági tevékenységet végezni, ezt csak úgy tehetik meg, ha biztosítják az erre alkalmas műszaki és személyi feltételeket, emeli ki a kormányhivatal.

Így a közmunkásoknak például OKJ-s képzéseken kell részt venniük, hogy utcát seperjenek. De a hulladékszállításra vonatkozóan nyilvántartásba is kell vetet­niük magukat.

– Kissé bonyolultnak és igen drágának tűnik az egész herce­hurca. Szerintem ezek után kétszer is meggondolják a települések, hogy nekikezdenek-e mindebbe. Lassan már egy egyszerű utcatakarításba is – vélekedik dr. Papp Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában