Jászkunság

2018.04.10. 06:59

Lopta vagy sem a gázt? – Ne hagyjuk magunkat átverni!

Egy megyebeli nyugdíjas házaspár elkeseredve mesélte: a gázszolgáltató meggyanúsította őket, hogy lopják a gázt. Vizsgálatok, fellebbezések sora után több mint félmillió forint büntetést róttak ki rájuk. Az idősek szerint a vád alaptalan volt. Tudják bizonyítani igazukat? Van esélyük a hatalmas cég ellen?

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Egész életünkben becsületesen éltünk, így ismernek bennünket. Hiába próbáltuk azonban igazunkat bizonyítani. Ügyünk behajtó céghez került, mellyel végül megállapodtunk: két részletben kifizetjük a pár tízezer forinttal csökkentett büntetést.

– Bevallom, belebetegedtünk a tehetetlenségbe és a szégyenbe – meséli a névtelenséget kérő tiszazugi férfi, akit gázlopással vádoltak meg hónapokkal ezelőtt.

Hogy kinek van igaza, talán soha nem derül ki. Tény, hogy a gázlopás létező jelenség, bár megyénk nem a legfertőzöttebb terület. És az is tény, hogy akadnak emberek, akik azt állítják, alaptalanul büntették meg őket.

Az elmúlt években a TIGÁZ-DSO Kft. rengeteg ellenőrzést tartott, ennek hatására (a cég adatai szerint) jelentősen csökkent a szabálytalanul vételezők száma. Sajnálatos, hogy több esetben – ahol tényleg történt gázlopás – a tulajdonos nem tudott arról, hogy gázórájához valaki hozzányúlt. Hogy lehet ez?

– Előfordult, hogy az unoka rendelte meg a mérő visszatekerését. Nem egy ilyen esettel találkoztunk – állítja a szolgáltató cég kommunikációs munkatársa, hozzátéve, sokak számára a mérő manipulációja megtévesztés.

Gázlopásra specializálódott „csapatoknál” szokás például, hogy azzal a kérdéssel keresik fel az idős embereket, akarnak-e kisebb gázszámlát, „x” ezer forintos beavatkozással.

A válasz esetenként igen. Ilyenkor a fogyasztónak fogalma sincs arról, hogy mit csinált a „szakember” a mérőjénél. A beavatkozót nem is érdekli már ez: felveszi a „munkadíjat”, pontosan tudva, hogy a biztos lebukást követő bírságot a szerződő félnek kell állnia.

Az ellenőrizendő fogyasztók kiválasztása egyébként több módon történik. Fogyasztási szokások automatikus elemzése alapján például (hirtelen lecsökken a gázfogyasztás), de több lakossági bejelentést is kap a szolgáltató.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Tapasztalatok alapján elmondható, hogy sokan nem szociális alapon lopják a gázt. „Kisembereknél” ugyanúgy előfordul ez a jelenség, mint más területen elismert állampolgároknál.

A helyszíni ellenőrzéseknél egyébként csak a tények rögzítése történik a szolgáltató részéről. Az esetleges szabálytalan vételezés valódiságát, vagy éppen nemlétét független igazságügyi szakértő vizsgálja és több egyértelmű bizonyíték együttes meglétekor mondja ki.

Ilyenkor leszerelik a gázórát és máshol nézik át. Az eljárás teljesen szabályozott, dokumentált folyamat. Ennek betartását az energiahivatal is ellenőrzi. Ha az ügyfél úgy érzi, jogtalan a vád, érdemes több szakértői véleményt is kérni.

– Nálunk a gázmérő plombáját találták hamisnak a gázszerelők – meséli egy másik károsult, Andrea. – Összecsomagolták az órát, azt mondták, elviszik és megvizsgálják. Aláírtuk a lezárt dobozt, a jegyzőkönyvben természetesen nem ismertem el, hogy hozzányúltam volna, hiszen nem történt ilyen.

A szakértői vizsgálat is megállapította a szabálytalan gázvételezésünket. Ügyvédet fogadtunk, reménykedünk, kiderül az igazság – számol be ügyéről az asszony, aki úgy érzi, harcuk egér az elefánt ellen.

Lukács Alajos szolnoki gázszerelő úgy véli, ha valaki tényleg lopja az energiát, annak igenis van külső jele a gázórán, a fogyasztó számíthat a lebukásra. Ha nem, akkor viszont nem árt az elővigyázatosság.

Azt tanácsolja, ellenőrzéskor-javításkor egy fél percre se hagyják egyedül a szolgáltató (vagy nem a szolgáltató) szakemberét. Célszerű a vizsgálat előtt a tulajdonosnak lefotóznia a gázórát (és rajta a plombát), sőt, legjobb, ha a képen a gázszerelő is rajta van.

– Ha véletlenül megsérül a plomba (például festéskor rádől a létra), azonnal szóljunk a szolgáltatónak, hogy cseréljék ki – folytatja Lukács Alajos. – Amennyiben lopással vádolnak meg valakit (és azt tényleg nem követte el), fogadjanak ügyvédet!

A már hasonló tortúrán átesett lakosok mindegyike javasolja az ügyvédi képviseletet. Annak ellenére is, hogy az ügyvéd munkadíja körülbelül ötvenezer forint, de mégsem félmillió. Persze, ha valóban szabálytalan volt a gázvételezés, nehéz megúszni a büntetést…

Nem árt tudni: a gázlopás életveszélyes is lehet! Szabó Zita, megyei rendőrségi sajtószóvivő azt az esetet emeli ki, amikor a szomszédos telken lévő gázcsonkról egy gumislaggal vezette át a portájára a gázt az illető.

A gázszolgáltató munkatársai ilyenkor közveszélyokozás esetén szoktak rendőri segítséget kérni. Ezen típusú bűncselekmények megyénkben szerencsére elenyésző számban fordulnak elő.Joó Zsuzsa

Sokan vannak, akik azonnal fizetnek

Akadnak ügyvédi irodák, akik évek óta segítik az áram- vagy gázkárosultakat. Van, ahol műszaki végzettségű jogászok képviselik ügyfeleiket – igen jó eredménnyel.

Az egyik általunk megkeresett iroda munkatársa úgy nyilatkozott, a megbüntetett fogyasztók elenyésző része „veszi fel a kesztyűt” a szolgáltatóval. A legtöbben szégyellik az ügyet, és inkább rendezik tartozásukat, még akkor is, ha tudják, nem követtek el bűncselekményt.

– Az igazság nem mindig megy házhoz, néha szükség van tapasztaltabb emberek segítségére. Sajnos a legtöbben azonnal fizetnek.

– És ha csak tíz forintot is átutalnak, azzal már elismerik az illegális vételezést. Ne tegyék ezt! Előtte hallgassanak meg egy ilyen ügyekkel foglalkozó szakembert – tanácsolja az iroda egyik munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában