MEGYEI BÜSZKESÉG

2018.04.01. 11:25

Megkezdődött a nagykörűi ropogós cseresznye oltalom alá helyeztetése

Nagyobb nemzetközi hírnevet kaphat Nagykörű egyik ízletes és egészséges szimbóluma.

Mészáros Géza

Nagyobb nemzetközi hírnevet kaphat a finomság

Fotó: Mészáros János

Miután a közelmúltban – hivatalos nevén – Nagykörűi Ropogós Cseresznyével bővült a hazai eredetvédelmi lista, máris megkezdődött a pirospozsgás, édes, csonthéjas gyümölcs európai uniós oltalom alá helyez­tetése.

A földrajzi árujelzők körébe került körűi cseresznye tehát újra felívelő pályára került – csak legyen olyan hosszú létra, amellyel a fa tetejéről az utolsó szemet is le lehessen szedni.

A falu egyik ízletes és egészséges szimbóluma nagyobb nemzetközi hírnevet kaphat tehát, ami – ha élni akarnak a lehetőséggel – a helyi gazdákat is összefogásra serkenti.

A rendszerváltás utáni években ugyanis a szövetkezés helyett a magánzás került előtérbe, s a társulási eshetőséggel járó bizalmatlanság még a mai napig is érződik a körűi termelők körében.

Fotós: Mészáros János

Nagykörűben, mint sok helyen az országban, nagy gondot okoz a kellő összefogás, az értékesítés koncentrálásának hiánya. A termelők együtt sokkal nagyobb eredményeket érnének el.

Mindemellett a gyümölcsösökre ráférne a frissítés, új ültetésekre lenne szükség. Az állam is tehetne többet a magyar gyümölcs népszerűsítéséért. A minőséget pedig nagyon komolyan veszik az európai vásárlók.

Nagyobb nemzetközi hírnevet kaphat a finomság
Fotós: Mészáros János

A nagykörűi cseresznye esetében persze nincs gond a külcsínnel sem, elsősorban szervezeti, szerkezeti változásokra lenne szükség. A megújulás elkerülhetetlen. A közelmúltban ez ügyben is megkezdődött az előrelépés. Már elnyert pályázati támogatásból faiskolát létesítenek a községben a fajtautánpótlás biztosítására.

Egy másik pályázat a zártkertek infrastrukturális fejlesztését eredményezné. Hosszú évek után ismét országos fórumot rendeznek hazánk Cseresznyéskertjében. Az április 6-i egész napos konferencián előadások hangoznak el többek között a csonthéjas gyümölcs termesztésével, értékesítési lehetőségeivel, fajtakérdéseivel kapcsolatban, neves szakemberek részéről. A rendezvényen a borászokhoz hasonló hegyközségi etikai kódex bevezetéséről is tájékoztatást kaphatnak a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában