KUNSZENTMÁRTON

2018.04.05. 19:49

A csip nélküli kutyákért senki sem megy Kunszenten – tudjuk, mi a sorsuk...

Nem teljes a kunszentmártoni kunszenti önkormányzat öröme. Bár jelentősen csökkent a kóbor ebek száma a településen, ennek komoly ára van. A legnagyobb vesztes a kutya.

Joó Zsuzsa

Jelenleg a kennelek mindegyike üres, sajnos nem a gazdák jöttek a kutyákért... – mutatja Légrádi Károlyné.

Fotó: Joó Zsuzsa

Az önkormányzat pár hónappal ezelőtt elégelte meg, hogy rendszeresen kóbor kutyák csapata riogatja a lakosokat. Szigorú határozatot hoztak: a csellengő kutyákat befogják, két hétig őrzik, majd elszállíttatják őket.

A befogásra külön embert foglalkoztatnak, aki rendszeresen járja a település utcáit. A férfinak fegyvertartási engedélye is van, engedélyezett számára az altatólövedék használata.

Katona Zsolt, a városgondnokság vezetője azt mondja, a csellengő kutyák száma szemmel láthatóan csökken, a lakosok is elégedetten tapasztalják a változást. Ennek azonban ára van.

– Méghozzá évi közel egymillió forint – árulja el az osztályvezető. Elmagyarázza, ez az összeg egyrészt a befogóember munkabéréből, másrészt a befogott kutyák ellátásából, orvosi költségeiből adódik.

– Nem mellesleg pedig nem kevés pénzt kér el a Csillagszem Állatvédelmi Alapítvány, mely azokat az ebeket viszi el, melyért nem jelentkezik a gazda.

– Márpedig ilyen bőven akad. A nem csipezett kutyák közül konkrétan egyet sem vittek haza eddig – fűzi hozzá Katona Zsolt.

Kiemeli, a befogott állatokról mindig készítenek fotót, melyet egy Facebook-oldalon tesznek közzé, sőt, plakátokat is kitesznek a megtalált kutyák képeivel a város több pontjára.

– Tudtuk előre, hogy a nem csipes kutyákért nem jönnek majd a gazdák – ingatja fejét a polgármester. Wenner-Várkonyi Attila úgy véli, a felelős állattartás nem erőssége néhány kunszenti lakosnak.

– Ennek a kutya „issza meg a levét”. Nem kérdés ugyanis, hogy mi történik előbb-utóbb ezekkel a jószágokkal, amennyiben nem találnak nekik új gazdát.

– A lakosok biztonsága azonban mindennél előbbre való – hangsúlyozza a településvezető.

Jelenleg a kennelek mindegyike üres, sajnos nem a gazdák jöttek a kutyákért... – mutatja Légrádi Károlyné.
Fotós: Joó Zsuzsa

A kutyákat jogszabály szerint 15 napig őrzik a városgondnokság telephelyén kialakított kennelekben, sőt, még utána is hagynak pár napot, hátha valaki jelentkezik értük.

A kint dolgozók arról mesélnek, a legtöbb ott „elszállásolt” jószág nem ismeri a kutyatápot.

Esetenként a boltba kell elmenni, hogy zsömlét vagy kenyeret vegyenek a hulladékhoz szokott, kukákban turkáló négylábúaknak. Amelyek most először kapnak odafigyelést és egy kis szeretetet is.

Sajnos azonban legtöbbjüknek csak pár hétig tart az idilli állapot...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában