MÚLTIDÉZŐ

2018.04.15. 08:14

Szolnok legfiatalabb katolikus istenháza, a Szentlélek templom

Szolnok legfiatalabb temploma a temetői, Szentlélekről elnevezett, Újvárosi templomként is ismert istenháza.

Szathmáry István

Az 1937-ben felszentelt Szentlélek templom mai képe

Fotó: Mészáros János

Építési engedélyét 1934. július 31-én adták ki és 1936. november 16-án kapta meg az egyház használatba vételéhez a jóváhagyást. Alapkövét 1934. szeptember 30-án dr. Hanauer Árpád István váci püspök tette le, s ő is szentelte fel 1937. május 17-én, pünkösd hétfőjén.

Építtetője a Magyar Királyi Államépítészeti Hivatal volt. A római katolikus temető területén emelt épületet nevezték kriptatemplomnak is, mivel altemplomában háromszázharminchárom kriptafülke van, melyekbe ma már csak urnás temetést végeznek.

A vörös téglával burkolt neoreneszánsz épület az olasz trecento, vagyis az 1300-as évek építészeti elemeit hordozza. Tervezője Fábián Gáspár budapesti műépítész, a Szent Gergely Rend lovagja volt. Kivitelezőiként szolnoki építészeket, Sipos Istvánt és Pápay Antalt tisztelhetünk.

A tekintélyes méretű templom hossza bő harminchat méter, szélessége tizenhét méter, amihez hozzájön még a toronyalap két és fél méteres kiugrása. Két oszlopsorral három hajóra osztott belső terét félköríves szentély zárja le.

Altemplomában két-két pillér között három-három kriptafülke van. Háromajtós főbejárata előtt hat oszlop sorakozik. Belsejét Chiovini Ferenc festőművész falfestményei borítják.

A szentélyt a templomtértől elválasztó diadalíven az angyali üdvözlet látható, a szentélyt a négy evangélista képe és jelképe díszíti. A templom első plébánosa neves és köztiszteletben álló pap, Csömöz Gáspár volt.

Az 1937-ben felszentelt Szentlélek templom mai képe
Fotós: Mészáros János

Neki mondta tréfásan Hanauer püspök, hogy „Gáspár fiam, amilyen kicsi ember vagy, olyan nagy templomot építettem neked!” Csömöz Gáspár csak termetre volt szerény, lélekben annál terebélyesebb volt.

Sokáig nagyon szegényes körülmények között látta el az újvárosi hívek lelki gondozását és hittanoktatását. Egy visszaemlékezés szerint a Járműjavító sínjei melletti barakkokban tartotta hivatalát és lakhelyét.

Az ötvenes években a hívekre gyakorolt hatása miatt az ÁVÓ igyekezett leszámolni vele, de ők sem tudták megtörni. Ma az ő emlékét is őrzi a szép és méltóságteljes Szentlélek templom.

Végezetül pedig essék szó az épület tervezőjéről, a neves építészről, Fábián Gáspárról! A Szentlélek templom tervezője Székesfehérváron született 1885-ben és Budapesten hunyt el 1953-ban.

A Budapesti Műszaki Egyetemen végzett, Aigner Sándor és Kauser József munkatársaként dolgozott. Két évig Nagy Virgil műegyetemi tanársegédje volt. Több történelmi stíluselemekkel ékesített iskolát, kórházat, templomot épített országszerte.

Megyénkben még a jászapáti gimnázium fűződik a nevéhez. Az építész egyik fő műve a székesfehérvári Prohászka Ottokár-emléktemplom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában