BŰNÜGYI STATISZTIKA

2018.04.29. 11:23

Több emberölés történt tavaly a megyében, mint korábban

Tovább csökkent a bűncselekmények száma megyénkben – derült ki a megyei rendőr-főkapitányság minapi beszámolójából a megyei közgyűlésen. Tavaly a legtöbb jogsértés esetén javultak a bűnügyi mutatók, emberölés viszont több történt, és a kábítószerrel való visszaélések száma is emelkedett.

Czakó Nóra

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– A 2010-es tizenhétezerről mostanra alig nyolcezerre csökkent térségünkben a regisztrált bűncselekmények száma, ez igen örvendetes – emelte ki Urbán Zoltán dandártábornok a megyei közgyűlés minapi ülésén.

A megyei rendőr-főkapitány az elmúlt esztendőről számolt be a testületnek. Kiderült, hogy csökkent az állampolgárok érzékenységét leginkább befolyásoló lopás, betöréses lopás és lakásbetörések száma. Valamint jelentős visszaesés következett be a közterületen történt, kiemelten kezelt bűncselekmények közül a garázdaság, a személygépkocsi-lopás és a zártgépjármű-feltörések számában is.

Az adatokból kitűnik, hogy a regisztrált bűncselekmények több mint harmada, 3 086 eset lopás volt. Ez azonban a 2016-os 4 459-es adathoz képest közel harmincegy százalékos csökkenést jelent. Ráadásul ez az elmúlt nyolc év legalacsonyabb értéke is...

A személygépkocsi-lopások száma tizenötről tizenkettőre csökkent, és a zártgépjármű-feltörésből regisztrált bűncselekmények is mérséklődtek. A kedvező változás azonban akkor igazán szembeötlő, ha hosszabb időszakra tekintünk vissza. Hiszen 2010-ben még 345 esetet regisztráltak, tavaly viszont már „csak” hatvanhetet.

Szintén pozitív eredmény, hogy a testi sértések száma is mérséklődött, 454-ről 377-re.

A kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények száma 2013-től 2015-ig évről évre emelkedett, a 2015-ben regisztrált 170 esetszám azonban 2016-ban 102-re, majd tavaly 72-re esett vissza. Ezzel az utóbbi évek kedvezőtlen trendje megtört.

Ugyanez azonban nem mondható el az emberölésekről: tavaly kilenc történt, holott 2016-ban csak négy.

A kábítószerrel való visszaélések száma is emelkedett. Ez utóbbi 2015-ig folyamatosan csökkent, a 2016-ban regisztrált tizenegy és a tavalyi tizenhét eset viszont kedvezőtlenül alakítja a statisztikát. Urbán Zoltán hozzátette: a nyomozási tapasztalatok szerint megyénkben a kábítószernek minősülő anyagokat részben kiszorították azon kábítószernek nem minősülő anyagok, melyek olcsóbban beszerezhetőek.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Nem csak a bűncselekmények statisztikája alakult kedvezően, ugyanis a szabálysértési ügyek és a tulajdon elleni szabálysértések száma is csökkent. A megbüntetett személyek száma viszont nőtt, és a kiszabott pénzbírságok mértéke is emelkedett, ugyan csak kisebb mértékben. Tavaly összesen százhatvanhárom­millió forintot róttak ki.

Eredményesebb nyomozások

Tavaly a nyomozáseredményességi mutató 66,4 százalék volt a megyében, mely 2010-hez képest huszonöt százalékkal több. Ráadásul ez az elmúlt nyolc év legmagasabb értéke.

A rendőrség a jármű önkényes elvétele bűncselekmények felderítésében bizonyult a legsikeresebbnek, az esetek közel kilencvenhat százalékát oldották meg. Eredményesek voltak a rablások ügyében indított nyomozások, az esetek kilencvennégy százalékát derítették fel. Az emberölés nyomozáseredményességi mutatója nyolcvankilenc százalék volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában