ÚJSZILVÁS

2018.04.28. 19:57

Akár helyi pálinkát is készítenének az elhanyagolt újszilvási zártkertekben

Az elhanyagolt zártkerti övezetek megtisztítását és azok hasznosítását kezdeményezte a közelmúltban Újszilvás önkormányzata. A hivatal emellett ezeken a területeken az őshonos és tájfajta növények telepítését is célul tűzte ki.

Hartai Gergely

Képünk az újszilvási faluházban készült, ahol mezőgazdasági konferencián beszéltek a zártkertek hasznosításáról.

Fotó: Hartai Gergely

– Az önkormányzat még tavaly, a Nemzeti Tanyafejlesztési Program keretében nyert el támogatást egy zártkerti program megvalósítására­ – tudtuk meg Kis Zoltántól.

A mezőgazdasági szaktanácsadó kérdésünkre elmondta­, a zártkertek megújítására ­korábban hét és fél millió ­forintot kapott a hivatal.

Majd arra is kitért, a kistérségben fontos feladattá vált, hogy megtörténhessen a bozótos területek megtisztítása, valamint hogy egyes területeket a táj adottságaihoz igazodó növényekkel lehessen betelepíteni.

– Sajnos több helyütt a környéken, de Újszilváson is sok az elhanyagolt zártkert. ­Országos szinten pedig mintegy 200 ezer hektár ilyen földterület található. Ez pedig egy nagyon nagy szám... – folytatta.

– Nálunk a közelmúltban őshonos és tájfajta gyümölcstelepítés történt, ennek eredményeként az önkormányzat egy hektáron telepített kajszibarackot. A cél, hogy jó minőségű és megbízható eredetű­ gyümölcs teremjen a faluban – idézte fel a szakértő.

Merthogy az efféle csemeték telepítése igencsak ajánlott a környéken. Ezek a növények ugyanis jobban ellenállnak a környezeti hatásoknak és a vegyszermentes gondozásuk is könnyebben megoldható, mint más fajtáknak. Ráadásul a kártevőjük is lényegesen kevesebb.

Megtudtuk, a kertek gondozottságát sokszor az is nehezíti­, hogy a földtulajdonos vagy már elhunyt, vagy nem foglalkozik földjével. A nemrég telepített több mint háromszáz facsemete a jövőben a falu mezőgazdaságához is nagyban hozzájárulna.

– Ugyancsak fontos célkitűzés, hogy a későbbiekben lekvár, esetleg pálinka, mint ­helyi termékek legyenek előállíthatók – összegezte a hosszú távú terveket.

Képünk az újszilvási faluházban készült, ahol mezőgazdasági konferencián beszéltek a zártkertek hasznosításáról.
Fotós: Hartai Gergely

Kis Zoltán hozzáfűzte, nem ez az egyetlen falubeli vállalás a helyi kertes övezetek hasznosítására. Hasonló projekt keretében ugyanis egy tízmillió forint összegű támogatáshoz jutott hozzá a falu, melyből hamarosan almást fog ültetni.

Ezzel gyarapítva a település további, döntően mezőgazdasági célú szerepvállalásait a Dél-Pest megyei kistérségben.

Határidőre telepítették

Dr. Petrányi Csaba polgármester a napokban rendezett mezőgazdasági konferencián­ arról beszélt, a hivatal az ­április 30-i határidőre tudta teljesíteni a kajszibarack-­ültetvény ­telepítését.

Az Arany János utcában található belterületi „csemetekert”, mint mondta, modern gazdálkodási módszereket is igényel.

– Olyan ültetvényről beszélhetünk, ahol korszerű öntöző­technológia működik. Ezzel együtt pedig nem vagyunk akkora mértékben kiszolgáltatva a kedvezőtlen időjárásnak – részletezte a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában