11 ÉVIG ÉPÜLT

2018.05.23. 19:50

Barokk-reneszánsz partival avatták fel a tiszaszentimrei holland építész kúriáját (videó+fotók)

Sokakat lenyűgöz a régi nemesi lakok, kúriák egyedi stílusa, egyszerű eleganciája. Evert Brons holland építész fogad minket gyönyörű kúriájában, Tiszaszentimrén. Régi épület, biztos nemrég újították fel – gondolhatjuk gyanútlan, ám a képlet ennél bonyolultabb.

Ujvári László

Korhű ruhákban érkeztek a vendégek

Fotó: Ujvári László

Reneszánsz-barokk partit szervezett május közepén Evert Brons. Az alkalom egyfajta házavató ünnepség volt, ugyanakkor pontosan huszonhét éve él Magyarországon a holland építész.

– Tizenegy évvel ezelőtt kezdtem építeni ezt a házat, most végre kész lett – mutatja házát a holland építész, mely a régi környékbeli kúriák hű másolata.

Az épület magán hordozza az egykori nemesi lakok stílusjegyeit. Családjából, rokonságából eddig senki nem látta még az ingatlant, mondhatni ez az alkalom volt a debütálása.

A hangulatos parti felért egy igazi múltidézéssel, keveredtek a reneszánsz és barokk kor jegyei. Megjelentek az ételben, a táncban és a zenében egyaránt. Igen, a táncban is, a megjelentek megismerhették milyen volt a barokk-kor tánckultúrája.

Mintegy 50-60 embert várt a szervező, tíz-tizenkét országból hívott vendégeket. Ottjártunkkor feltűnt, hogy mindenki eleget tett a szervező felkérésének: korabeli ruhákban érkeztek a vendégek. Volt aki, apródnak, nemesi udvarhölgynek öltözött, de akadt udvari bolond is.

– Szerettem volna, hogy a kúria barokk stílusa visszaköszönjön a parti hangulatán – jegyezte meg Evert.

De mit keres egy régi kúria ott, ahol nem állt ilyen épület? A válasz egyszerű: az épület csak küllemében tűnik évszázadosnak, valójában nagyon is új. Tizenegy évvel ezelőtt indult az építkezés, apránként haladtak vele.

Evert Brons rendkívül figyelt arra, hogy az ingatlan eredetinek tűnjön, korhű legyen. Nos, sikerült. Az avatatlan szemek alighanem egy felújított, az idő vasfogától megmentett kúriát látnak.

Már a 80-as években lenyűgözték a régi nemesi lakok, de akkoriban elhanyagolt, lepusztult állapotban voltak. Régi vágya volt, hogy vásároljon, esetleg építsen egyet.

– Jobban szerettem volna egy régit átépíteni, mint újat létrehozni. Előbbihez sokkal több fantázia kell. Megoldani felmerülő problémákat, mindig akkor születnek az igazán nagy ötletek – magyarázta.

Végül úgy alakult, hogy újat épít. Egy régi kunhegyesi barátjával éjszakákba nyúlóan tanulmányozták a megyei kúriák építészeti stílusát. A kúria alapterülete 300 négyzetméter, de a pincével és emelettel megközelíti az ötszázat.

Evert aktív közéleti szereplő Tiszaszentimrén. Oszlopos tagja a református gyülekezetnek, ha teheti, jótékonykodik. Kapcsolatain keresztül sokan jártak már a faluból Hollandiában. Lehetőségeihez mérten sokat tesz a helyi közösségért, rendszeresen gondol másokra is. Jól mutatja ezt, hogy a kúria sem kizárólag a saját álmai megvalósításáról szól.

– Mint ingatlanügynöknek, két évtized alatt már kialakult egy ügyfélköröm. Húsz évvel ezelőtt is emigráltak Magyarországra hollandok és belgák. Akik, akkoriban ide költöztek, ma már idősek – magyarázta.

Sokan rajta keresztül vásároltak ingatlant és a mai napig tartják a kapcsolatot. Az idős hollandok és belgák szeretnének itt maradni, de egyre nehezebb gondoskodniuk magukról. Amikor Evert szembesült ezzel, úgy döntött: a kúriában apartmanokat is kialakít. Az ügyfélkörében lévő idős külföldiek ezeket bérelhetik tőle.

– Félreértés ne essék, ez nem egy idősek otthona. Idegeneknek nem tudok ilyen szolgáltatást nyújtani. Kizárólag azoknak, akik az elmúlt húsz évben az ügyfeleim közé tartoztak – szögezte le a holland építész. Igyekszik megkönnyíteni idős honfitársai életét, összetartanak és figyel rájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában