PEREN KÍVÜL EGYEZTEK MEG

2018.05.03. 17:30

Hosszú évek után véget ért a vita a tiszazugi települések között

Hosszú pereskedés után egyeztek meg az önkormányzatok: Tiszasas és Szelevény öt-öt millió forin­tot fizet Cserkeszőlőnek az egykori iskolatársulási követelések miatt. Szelevény már rendezte tartozását, Tiszasas egyelőre nem tudja, mikor utal.

Joó Zsuzsa

Illési Sándor László, Cserkeszőlő alpolgármestee

Fotó: Mészáros János

Amikor elkezdett drasztikusan csökkenni a falvakban a gyermeklétszám, az akkori kormány úgy döntött, a kistelepülési önkormányzatoknak iskolatársulásokat lehet létrehozni.

– A létszámcsökkenést mi és Szelevény is tapasztaltuk, tudtuk, saját 8 osztályos iskolát nem tudunk fenntartani – mondja Gyói Gábor, Tisza­sas polgármestere.

– Végül úgy döntöttünk, gyermekeink Cserkeszőlőre járjanak iskolába. Az ottani intézmény és az önkormányzat is tárt karokkal fogadott bennünket. Az elmúlt években kiderült, hogy jól választottunk: diákjaink mindenféle szempontból jó helyen vannak – fűzi hozzá a tele­pülésvezető.

Az iskolatársulás pénzügyi elszámolásánál is minden rendben volt, de csak az első évben. A második esztendőtől az önkormányzatok nem tudtak megegyezni azt illetően, hogy kinek mennyit kell betennie a „közösbe”.

Végül a három önkormányzat bírósághoz fordult. Mindenki a saját igazát bizonygatta. A per nagyon sokáig húzódott, ráadásul eredmény nélkül. Végül a térség országgyűlési képviselője, Boldog István arra kérte az érintett önkormányzatokat, igyekezzenek megegyezésre jutni, méghozzá bíróságon kívül.

Végül mindenki engedett, bár senki nem elégedett teljesen. Cserkeszőlő ötmillió forintra csökkentette követelését a két önkormányzat felé (ennek többszörösét kérte volna) és beleegyezett ennek rendezésébe a két tartozó község is, amelyek addig egy fillért sem szerettek volna fizetni. Érthető: szűk költségvetésükből ezt az összeget nem is tudják kigazdálkodni.

– Igen, végül peren kívül egyeztünk meg az ötmillió forintban – erősíti meg Illési Sándor László cserkeszőlői alpolgármester, hozzátéve, ezzel végre lezárult az évek óta tartó huzavona.

Illési Sándor László, Cserkeszőlő alpolgármestee
Fotós: Mészáros János

A bejövő összeget a település folyamatban lévő fejlesztéseinek finanszírozására fordítják. Illési Sándor úgy ­érzi, az iskolatársulás megfelelően működött, a gyerekek minőségi oktatásban részesültek és részesülnek.

Boldog István azzal biztatta a két tartozó felet, hogy az iskolafenntartással kapcsolatban keletkezett kiadás rendezhető a rekiből, azaz a rendkívüli önkormányzati segélyből. (Ez volt régebben az önhiki.) A két településnek pályázni kell az igénylésre, ennek pozitív elbírálásáért lobbizni fog.

– Végül egy megállapodásban is leírtuk, hogy Tiszasas és Szelevény is elismer öt­millió forint tartozást – folytatja Gyói Gábor. – De mivel saját forrással nem rendelkezünk, ezért csak akkor fizetünk, ha az állam (amelyik időközben átvette az iskolák fenntartását) ebbe besegít.

– Már benyújtottuk a pályázatot a magyar állam felé, várjuk a mihamarabbi pozitív elbírálását. Garanciát vállaltam arra, hogy amint a pénz megérkezik, huszonnégy órán belül átutaljuk Cserkeszőlőnek.

Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere elmondta, ők már rendezték tartozásukat, így számukra ténylegesen is lezárult az ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában