SOK a virág, de kevés a méz

2018.05.09. 11:30

Korán kezdődött az akácszezon, a méhek nehezen alkalmazkodnak

Hiába bontották ki ezerszám virágaikat az akácfák, egyelőre mégis a problémák sokaságával kell megküzdeniük a jászsági méhészeknek. Az egyik pillanatról a másikra „berobbant” szezonra ugyanis alig-alig erősödtek meg a méhcsaládok.

Banka Csaba

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– A későn érkezett és rendkívül rövid tavaszi időjárásban – a tapasztalatok szerint – még nem volt ideje megerősödnie a méhcsaládoknak – mondta érdeklődésünkre Molnár György, a Jászsági Méhészegyesület elnöke.

– Ahhoz képest, hogy március derekán még havat lapátoltunk, hirtelen volt az átmenet a nagy melegbe. A fiasítás időszakában tehát még rendkívül hideg volt a méhek számára, és kevés volt az idő a határ virágba borulásáig.

– Rendkívül gyorsan növekedett és virágosodott ugyanis az első jelentősebb mézelő növény, a repce. A méhek szépen járták az olajos növény tábláit, a családok fejlődésének jót tett ez a növény, de az elvárhatóhoz képest jóval kevesebb mézet adott.

– Ráadásul a Jászságban is megfigyelhető volt az a probléma, amit uniószerte tapasztalhattak a gazdák, mégpedig a határt járó méhek egyedszámának csökkenése – mondta Molnár György.

– Időközben sok helyen már betiltottak azt a csávázott vetőmagfajtát, ami nagy valószínűséggel okozhatta a méhek nyolc-tíz százalékos pusztulását.

Egy egészséges méhcsalád egyedszáma ötven-hatvan ezer rovarból áll. A rövid tavasz miatt ezt az egyedszámot jellemzően nem érték el a családok, így nem kellőképpen megerősödve érte az akácvirágzás a kaptárak lakóit.

Március végén, április elején nem gondolhattak arra a méhészek, hogy május első napjaiban az ország egész területén megkezdődik az akácvirágzás.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Váratlanul korán kezdődött az akácszezon – tette hozzá Molnár György.

– A mézelő akác virágzását május 10-e körül vártuk az előrejelzések alapján, most pedig már azzal kell szembenéznünk, hogy jó egy hete teljes intenzitással megkezdődött.

– A nagy melegben ráadásul nem csak az Alföldön, de a jászsági méhészek másodlagos akácos területein, Nógrád megyében is virágosak a fák. Nem lesz érdemes útnak indulni azt követően, hogy az alföldi virágzás befejeződik.

– Ilyen korai és ilyen egységes, az egész országban jellemző virágzást még nem tapasztalhattunk korábban – hallhattuk az egyesület elnökétől.

Közben azt is tapasztalhatják, hogy a gyors virágzással – hasonlóan a repcéhez – az elvárhatónál kevesebb mézet adnak a növények az elmúlt évekhez képest.

Idén is a napraforgó lehet a mentsvár

Nagyon sok még a kérdőjel az idei szezonnal kapcsolatban. Az már most látszik, hogy sem a repce, sem pedig az akác nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Nem véletlen, hogy komolyan készülnek a térségben tevékenykedő méhészek az évről évre mentsvárat jelentő napraforgó virágzására. Sokéves tapasztalat, hogy a szezon eleji problémákat sok esetben orvosolni tudják egy kedvező napraforgóméz-terméssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában