TISZAFÜRED

2018.05.04. 06:56

Stoppal indult Magyarország négy égtája felé a füredi vallástanár

Talán nem is olyan sokan tudják, melyek az ország legészakibb, legdélibb, legkeletibb vagy legnyugatibb települései. Még kevesebben vannak, akik bejárták már ezeket a falvakat. De vajon hányan lehetnek azok, akik kizárólag stoppal tették meg a közel kétezer kilométeres utat?

Ujvári László

Szűcs M. Sándor gondolt egy merészet, és körbestoppolta az országot.

Forrás: Beküldött fotó

Bizony erre vállalkozott és meg is csinálta Szűcs M. Sándor! A férfi fiatalkora óta kedvét leli a stoppolásban. Nemcsak kihívás ez számára, hanem kaland, lehetőség, kikapcsolódás. Ráadásul a mostani vállalkozásával egy versenyt szeretne indítani.

– A lényeg, hogy a kihívás az ország közepéről, Pusztavacsról indul. Innen kell felkeresni a négy égtáj legszélső, határ menti településeit. A lényeg, hogy ki tudja megcsinálni gyorsabban – ismertette tervét Sándor.

Egy nap, pontosabban 23 óra alatt stoppolta át az országot. Összesen 1844 kilométert tett meg ily módon húsvét előtt.

– A mai Magyarország közepe Pusztavacs, itt kezdődött az utam. Innen a legdélebbi ponthoz, Kásádra mentem – mutatta a térképen.

Ezután az ország legnyugatibb településének számító Felsőszölnökre vitt útja. A falu érdekessége, hogy itt húzódik a horvát-magyar-szlovén hármas határ. Kevesen tudják, de ez az ország legcsapadékosabb pontja, sokan termesztenek ott áfonyát.

– Felsőszölnökről a főváros érintésével indultam az ország legkeletibb településére. Mivel az éjszaka Budapesten ért, így ott megszálltam, és reggel ugyancsak stoppal folytattam az utamat – ismertette a részleteket a „kalandor”.

Az ország legkeletibb pontja Garbolc, nem messzire tőle a legészakibb, Hidvégardó.

– Egyébként a híres 67-es úton is stoppoltam, Kaposvár és Szigetvár között, amiről a Republic együttes is énekel – mesélte.

Mind a négy általa érintett településen szedett két marék földet, és szétszórta azt a többi községben. Ez a gesztus egy régi néphagyományban gyökerezik.

Persze vállalkozásának más célja is volt: tesztelte az emberek segítőkészségét, egymásba vetett bizalmát. Rendszerint meglepetten fogadták a történetét. Bár csodálkoztak rajta, hogy mire vállalkozik egy családos fejlesztőpedagógus, vallástanár, de önzetlenül segítettek az emberek.

Szűcs M. Sándor gondolt egy merészet, és körbestoppolta az országot.
Forrás: Beküldött fotó

– A magyarok szeretnek segíteni egymáson. De nem csak mi, magyarok, utaztam például segítőkész szerb állampolgárral is – jegyezte meg, hozzá­téve: szeretjük leszervezve látni az életünket, pedig egy ilyen út számtalan pozitív élményt tartogat.

Ezt az akciót csak úgy hívja: a kis körbe karika. Új ötlettel készül a következő hetekben, szeretné hasonló módon bejárni a történelmi Magyar Királyságot is. Annak közepén Szarvas található, onnan fog indulni.

Erdélytől az Őrvidékig, Horvátországtól a Felvidékig felkeresi a négy égtáj településeit. Ennek nehézsége, hogy több országot is érinteni fog, egészen a mai Lengyel­ország déli részéig.

Várhatóan május végén lát hozzá az egyedülálló kiránduláshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában