TISZASZENTIMRE/ÚJSZENTGYÖRGY

2018.05.08. 13:52

Útalap építésével próbálnak segíteni Tiszaszentimrén

A járhatatlan utak sok bosszúságot okoznak a hétköznapokban. Ez megyénkben, a Jászkunság területén különösen igaz. Vannak még olyan helyek, ahol útalap sincs, csak a nehezen járható földút. Egyik olvasónk ilyen esettel fordult honlapunkhoz.

Ujvári László

Czeglédi József mutatja, milyen úton kell közlekednie nap mint nap. Ha esik az eső, itt gumicsizmát kell húzni

Fotó: Ujvári László

– Sárban se az orvos, se a mentő nem tud bejönni. A régi földút eső után járhatatlan – mutatja kezdésként Czeglédi József. Bizony, a György út nem az autósok vágyálma. A környéken csak néhányan laknak.

– Az út mindig ilyen volt, de gyerekként nem törődtünk vele. Ráadásul az 50-es, 60-as években még az egész falu ilyen volt, de most már 2018-at írunk – mondta József.

A férfi nemrég költözött haza Budapestről, idős édesanyjának segít. Tiszafüreden dolgozik, busszal jár munkahelyére. A megállóig viszont valahogy el kellene jutnia. Elmondása szerint, esős időben vagy a tavaszi olvadás után ez elég körülményes.

– Már egy járda is sokat segítene, hogy az ember száraz lábbal kijusson az utcából – magyarázta József, aki látássérült, mutatja is az orvosi papírját. A falu fejlődött az utóbbi időben, két-három út kivételével már mindegyik útalapos.

– Megkülönböztetve érzem magam. Azt nem tudom elfogadni, hogy eddig nem sikerült megcsinálni a mi utcánkat, bárhogy is kérem – fogalmazott.

Czeglédi József tagja a Vakok és Gyengénlátók Országos Egyesületének. Ott is elmondta panaszát, a szövetség elnöke pedig levélben fordult az önkormányzathoz. Ez azonban nem vezetett célra.

Ezután az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult segítségért, ám az onnan érkező válasz sem vitte előrébb az ügyet. A hatóság a kérelmet elutasította arra hivatkozva, hogy a panaszost nem érte hátrányos megkülönböztetés. Emellett az önkormányzatot nem kötelezi jogszabály.

Megkeresésünkre Koczúrné Tóth Ibolya polgármester reagált a problémára. Az elmúlt tizenkét évben szinte a teljes úthálózatot felújították Újszentgyörgyön. Egy-két kivételtől eltekintve. Ide tartozik a György út is.

– Ahol csak tudtunk, mindenhol útalapot épített az önkormányzat. A György és Szabadság utak azért maradtak utoljára, mert ott nagyon kevesen laknak – érvelt a településvezető.

Czeglédi József mutatja, milyen úton kell közlekednie nap mint nap. Ha esik az eső, itt gumicsizmát kell húzni
Fotós: Ujvári László

Valóban, Czeglédi József utcájában, több mint fél kilométeren mindössze öt családi ház van. Újszentgyörgy egy ritkán lakott, szórt tanyás település. Közel száz lakóingatlana és 240 lakosa van.

Lakosságarányosan így is jelentős fejlesztési forrás érkezett a településre. Az önkormányzat erőn felül működteti az orvosi rendelőt és a postát. Mindent megtesznek, amit lehetőségeik engednek. Kialakítottak egy közösségi teret, pályázatot nyertek a templom felújítására.

– Az önkormányzat azonosul a lakók igényeivel. Évente milliókat fordítunk a tanyagondnoki szolgálatra. A helyiek szállítását, problémáinak megoldását segítjük ezzel – magyarázta a településvezető.

Járdaépítés azért nem jöhet szóba, mert sok arrafelé a mezőgazdasági terület. A meglévő járdát az arra járó munkagépek rendre összetörik.

– A tanyagondnoki szolgálat szép és jó, de sárban az autó nem tud bejönni az utcába. Száz métereket gyalogolok a latyakban, hogy elérjem – reagált Czeglédi József.

Meglátása szerint a többi fejlesztést is akkor fogják tudni értékelni, ha száraz lábbal kijutnak a környékről. Azt mondta: nem teheti le a sáros gumicsizmát a felújított templom ajtajába.

Szempontjából a költözés sem megoldás, a családi házat még szülei építették. A gyatra megközelítés miatt pedig alacsony az ingatlan értéke.

A megoldáson dolgoznak

Ritkán lakott településeken útfelújításra pályázni szinte lehetetlen. Ráadásul az utcák szűkössége miatt a szilárd burkolat szóba sem jöhet, marad az útalap.

A településvezető ígéretet tett arra, hogy a közeljövőben – ha sikerül, akkor idén – útalapot kap a György út is. A fejlesztést tervbe vették, igyekeznek forrást társítani hozzá. Addig marad a türelem és a gumicsizma. Egy biztos: az önkormányzat is a helyzet megoldásán dolgozik, de az időbe telik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában