SPORTNAP TISZAFÖLDVÁRON

2018.06.19. 11:24

A Földvárra látogató világklasszisok szerint a buták nem győzhetnek

Halhatatlan magyar sportolók zárták a tanévet a múlt héten Tiszaföldváron, a Hajnóczy József Gimnáziumban. Dr. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója és dr. Faragó Tamás világ-, Európa- és olimpiai bajnok vízilabdázó látogatott el a diákokhoz. Az iskolában hagyomány minden évben egészség- és sportnapot tartani, most azonban kibővítették a programokat.

Joó Zsuzsa

„Könnyebben lehet csajozni!” – válaszolta nevetve dr. Faragó Tamás olimpikonunk arra a diákok által feltett kérdésre, miért érdemes versenyszerűen sportolni.

Az egykori válogatott vízilabdázónk bőven hatvanon túl sem veszítette el humorérzékét. Sőt!

Az iskolában hagyomány minden évben egészség- és sportnapot tartani, most azonban rendhagyó módon kibővítették az eseményeket: a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete két tagját és elnökét, Füleky Andrást is vendégül látták.

„Igazi világklasszisok utaztak le hozzánk. Ők a mi halhatatlan magyar sztárjaink, akikkel személyesen találkozni óriási élmény”

– mondta Vass Zoltán iskolaigazgató.

S bár Faragó Tamás a floridai hírességek csarnokába is bekerült, Magyar Zoltán neve pedig számos sport-tankönyvben szerepel, mégis egyre kevesebb diáknak cseng e két név ismerősen.

– Ez után a látogatás után viszont vélhetően minden tanulónk emlékezni fog rájuk. Vendégeink őszintén meséltek életükről, pályafutásukról, példát mutatva kitartásról, elkötelezettségről, céltudatosságról, csapatszellemről és hazaszeretetről.

Az olimpikonoktól azonban bármit lehetett kérdezni. Szóba került például a Magyar vándor film. Az alkotás címe egy szójáték, amely Magyar Zoltán híres lólengés elemére, a róla elnevezett magyar vándorra utal.

Ezzel kapcsolatosan kiderült, a mozi rendezője sok-sok évre megvásárolta tornászunktól a jogot arra, hogy használhassa e kifejezést.

Zoltán elárulta a diákoknak azt is, miért nem sikerült utánoznia egy versenyzőnek sem sokáig az ő féltve őrzött „trükkjét”, az említett lólengést. A titok „csak” abban rejlett, hogy nem a lovon, hanem a talajon kellett edzeni, gyakorolni.

A diákok arra is kíváncsiak voltak, mi kell ahhoz, hogy valaki a sok edzésen, elhivatottságon túl az adott pillanatban mindig jól teljesítsen és győzzön.

Olimpikonjaink szerint egyetlen dolog lehet erre a magyarázat: bennük van a bajnok-gén.

Arra a kérdésre pedig, hogy Faragó Tamás milyen „poszton” játszott a győztes vízilabdacsapatban, a sportoló nem létező bajsza alatt somolyogva így válaszolt:

– Góllövő poszton!

Fotó: Beküldött fotó

Faragó Tamás úgy nyilatkozott, a gyerekeknek elsősorban azt szerették volna megmutatni, hogy jól tanulni és eredményesen sportolni nem lehetetlen küldetés.

– Alázat, elszántság és tudatosság szükséges a céljaink eléréséhez – vélekedett az olimpikon, aki szerint a mai „y generációs” fiatalokat a média és az internet befolyásolja.

A telefonnal töltött idő miatt pedig hajlamosak elaprózódni.

– A sportágak lassan minden lehetőséget kimerítenek, azaz a sportolók ma már inkább szellemi irányba fejlődhetnek.

– Aki buta, az hiába zseniális fizikailag, a végén nem győzhet. A bajnokot a mentális erő is jellemzi, ezért érdemes nyaktól fölfelé is edzeni!

Találkozott a két Magyar Zoltán

A földvári találkozóra Faragó Tamás magával vitte a montreali olimpián nyert aranyérmét is, melyet körbeadott a fiataloknak. Egy közös kvízjáték után végül mindenki dedikáltathatott és fényképet készíthetett a halhatatlan magyar sportolókkal.

A program a Hajnóczyn kívül is folytatódott: az olimpikonok a volt hajnóczys Magyar Zoltán (a parlamenti labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya) vezetésével megkoszorúzták a kétszeres olimpiai bajnok Papp Bertalan emléktábláját a róla elnevezett

ószőlői általános iskolában.

Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában