JÁSZSÁG

2018.06.05. 07:00

Anonim szenvedélybetegek ellátására hoznának létre új intézményt

A tájékoztató, megelőző programok folyamatosan zajlanak, de a szenvedélybetegek számára nyújtott úgynevezett alacsonyküszöbű ellátás térségi szintű megszervezése egyelőre még várat magára. Szatmári Antalné, a ­Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum­ (JKEF) elnöke szerint még a nyáron eldőlhet, hogy milyen pályázati keretből tudnak pénzt szerezni az intézmény létrehozásához.

Banka Csaba

Bő egy évvel ezelőtt jött létre az egyeztető fórum a kistérségben, a Jászság önkormányzatai, civil közösségei, és nem utolsó sorban a területet jól ismerő szakemberek részvételével. Az általuk kidolgozott drogellenes stratégia és cselekvési terv fontos részeként jelent meg a prevenciós és tájékoztató tevékenység szervezése, illetve az alacsonyküszöbű ellátás megszervezése.

Szatmári Antalné elmondta, hogy a napokban fogadták el a szervezet idei költségvetését és programját.

Az anyagi lehetőségeik szűkösek, ugyanakkor az elmúlt évben útjára indított programjaikat, mint például a kortárs segítők oktatását, az ismertetőanyagok készítését, valamint a droghasználati kérdőívek kitöltésén alapuló helyzetelemző munkát is folytatják.

A jászsági településeken kapcsolódnak a helyi szinten szervezett egészségnapokhoz, zajlik a drogprevenció, népszerű a „Szertelen – sziget” bemutató.

Ezen a nyáron is szerveznek szabadidős programokat, zenés összejöveteleket, ­sportolási lehetőséget, a fiatalok részt vehetnek játékos közösségépítő rendezvényeken. Illetve ezekben a hetekben több helyszínen tartottak előadást arról, hogy mire ügyeljenek a nyáron annak érdekében, hogy a diákok elkerüljék a problémákat, veszélyhelyzeteket.

Fontos célként fogalmazódott meg a szenvedélybetegek anonim, önkéntes alapú ellátásával foglalkozó intézmény létrehozása. Az elmúlt egy évben azonban ehhez még nem sikerült előteremteni a szükséges forrást.

– Az előkészítő munka nem állt meg, ugyanakkor még nem nyíltak meg azok a pályázati keretek, melyekre benyújthatnánk az elkészült dokumentációt – mondta Szatmári Antalné, a JKEF elnöke.

– Arra számítottunk, hogy tavaszra már elérhetők lesznek a pályázatok, ezzel szemben még most sem jelentek meg. Információnk szerint azonban a hónap végére megindul a pályáztatás.

– Úgy vélem – tette hozzá az elnök –, hogy a nyáron már látni fogjuk, hogy milyen ütem szerint szervezhetjük meg az ellátást.

A legfőbb cél a megelőzés

A részt vevő közösségek számára a Jászsági Kábítószerügyi Egyeztető Fórum létrehozásának legfőbb célja volt, hogy együttműködési rendszert alakítsanak ki.

Olyat, melyik egyaránt segíti mind a legális, mind pedig az illegális drogokkal összefüggő problémák megelőzését. A fórumhoz az összes térségi önkormányzat csatlakozott tavaly.

A kistérségi fórum megalapítását a ­Nemzeti Drogellenes Stratégia részeként hozták tető alá közösen, civilekkel egészségügyi, szociális, ifjúságügyi, illetve rendvédelmi szakemberekkel.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában