SZÍNHÁZ

2018.06.15. 06:59

Az évadot már befejezték, pakolnak a színészek

Apró, szívvel díszített kavics, játékautó, csokoládé, egy üveg ital, mind egy-egy bemutató emlékei.

Vállfán sorakoznak a ruhák az öltöző folyosóján, egy ideig senki nem veszi fel a jelmezeket – mutatja Barabás Botond

Fotó: Fodor Orsolya

Vége az évadnak, és elképzelhető, hogy a színház is költözik egy időre. A színészek elkezdtek kipakolni az öltözőjükből, melyekben számtalan érdekes apróság gyűlt össze az évek alatt.

– Ezt a plüssfigurát hazaviszem a gyerekeknek, ez pedig csokoládé. Nagyon jól néz ki, de szerintem ehetetlen már, mert sokáig tároltam – mutatja mosolyogva Barabás Botond a Szigligeti Színház öltözőjében.

– Lement már az utolsó előadás is, csönd van. A színész azért jött, hogy pakoljon. – Szinte minden évad végén kirámoljuk az öltözőnket. Az évben felgyűlt limlomokat próbáljuk rendszerezni.

Volt már olyan is, hogy egy kis tisztító festés miatt, és most elképzelhető, hogy költözünk. Ez volt a kérés – mondja, miközben dobozba és hátizsákba pakolja a tárgyait.

– Ez például szőlőcukor, ezt is elteszem – mutatja öltözőasztalát, amely még tele van apró ajándékokkal. A szekrényben még több van. Kollégáktól és rajongóktól kapott italok, csokik, bögrék, különböző figurák lapulnak benne, sok-sok premierajándék.

– A bemutatók alkalmával adogatunk egymásnak kisebb ajándékokat a kollégákkal. Vagy emlékeket az előadásról, vagy magára az előadásra emlékeztető apróságot adunk át azért, hogy ha az idők során elővesszük, jusson eszünkbe az adott darab.

– Ezt a „Rosszfiú cuvée”-t például az Irma te édes című darabra kaptam Gombitól (Gombos Judit színésznő), pontosan tudom – nézegeti a felirattal ellátott üveg bort. – Nyilván utalt a szerepre, amit abban játszottam. Ez körülbelül négy éve biztosan itt van, hiszen akkor mutattuk be a darabot.

Vállfán sorakoznak a ruhák az öltöző folyosóján, egy ideig senki nem veszi fel a jelmezeket – mutatja Barabás Botond
Fotó: Fodor Orsolya

A színész azt is elárulja, bár kevés az ilyen, de akadnak olyan tárgyak, melyek mindig ott lesznek az öltözőjében.

– Például a két kislányom, Zizi és Lencsi fényképe. És a székem – mutatja büszkén az egyik hazai fociklub logójával ellátott forgós, párnázott ülőhelyet. Nem akármilyen szék ám ez, pontosan ilyen van a klub tárgyalójában is.

És van még valami, ami soha nem végezheti a szemétben, ezek pedig a darabok szövegkönyvei.

– A példányokat megtartom, mindig is gyűjtöttem. Nekem ezek jelentik a produkciók emlékeit. Itt van például a Janika szövegkönyve, ez pedig a Macbeth példánya.

– Régen úgy működött a színháznál, hogy ezeket a példányokat visszaadták a színészek előadás után, hogy ne kelljen újra gépelni. Hiszen akkor még nem volt ez a mai fénymásolós-nyomtatós rendszer.

Az apróbb tárgyak viszont mennek, a színész azt mondja, egyszerűen nincs hely sem, ahol tárolja ezeket.

Kidobja, amiket már rég nem látott

– Úgy döntöttem, nem akarom vinni magammal a múltat – állítja Barabás Botond. – Amit nem láttam négy-öt éve, azokat a dolgokat ki fogom dobálni. Most már eljutottam abba a korba az életemben, hogy lazábban kezelem az emlékeket.

– Nem időzök el minden kisebb emléktárgynál, hanem veszek egy nagy levegőt, és megszabadulok tőle. Ez egy nagy lépés volt az életemben, de muszáj…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában