MEZŐTÚR

2018.06.27. 18:31

Emberség az embertelenségben: Botyánszkyra emlékeztek Mezőtúron

Megemlékezésen avatták fel néhány éve Botyánszky János evangélikus lelkész szobrát.

Szilvási Zsuzsa

Az Emberség napja alkalmából minden esztendőben városi ünnepséget rendeznek Martfűn, melyre a hagyományokhoz híven, idén június 17-én került sor.

Botyánszky János 1934 és 1976 között szolgálta a mezőtúri evangélikus közösséget. 1944. június 16-án, amikor a mezőtúri zsidókat a téglagyári gettóból a vasútállomásra hajtották, hogy bevagonírozzák és haláltáborokba vigyék őket, megszólaltatta a közeli evangélikus templom harangját, így kísérve el az elhurcoltakat szomorú útjukon.

Később, már a háború után átmenetileg a református és a zsidó közösségnek is szolgált, az azokat sújtó lelkész-, illetve rabbihiány miatt.

A hősies és legendás harangozás emlékére e napot a tolerancia napjává nyilvánították a városban, illetve 2014-től Botyánszky János díjat adományoznak az Emberség napja alkalmából.

Ezt azok kaphatják, akik mezőtúri embertársaikért való önzetlen emberségről tesznek tanúbizonyságot. Idén Lukács Lászlóné kapta ezt a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában