JÁSZKUNSÁG

2018.06.18. 13:46

Idén szinte minden ötödik megyei balesetben érintett volt kerékpáros

Alföldi megye lévén szűkebb hazánkban a kerékpár közkedvelt közlekedési eszköz. A jó időben sokan pattannak kétkerekűre, és ez sajnos a baleseti adatokban is megmutatkozik. Épp ezért a rendőrség kiemelt figyelmet szentel a kerékpáros szerencsétlenségek megelőzésének – mondta Szabó Zita megyei rendőrségi szóvivő.

Czakó Nóra

A bicikliseket érintő balesetek száma az idei első negyedévben az előző év hasonló időszakához mérten több mint tíz százalékkal emelkedett.

Azt mondhatjuk, hogy a megyénkben bekövetkezett esetek közül, megközelítőleg minden ötödikben érintett volt kerékpáros. Ezek ­közé természetesen beletartoznak az általuk okozott és részesként elszenvedett esetek is.

A balesetek közel hatvan százalékában részes és negyven százalékában okozóként ­regisztráltuk a kerékpározót.

Az első negyedévben a szerencsétlenségek többsége könnyű sérüléssel végződött, de sajnos egy halálos balesetet is regisztráltak.

Okozóként a kerékpáros legtöbbször az elsőbbségi jogot nem adta meg, de az irányváltoztatás miatt is több baleset történt.

Részesként általában az elsőbbségi jog meg nem adása, az irányváltoztatás szabályainak megszegése, a gyorshajtás és a követési távolság be nem tartása miatt következtek be a balesetek.

Az elmúlt hét is kerékpáros balesettel indult a megyeszékhelyen.
Fotó: Mészáros János

Túlnyomó többségük lakott területen belül történt, és megközelítőleg negyven százalékuk korlátozott látási viszonyok között.

Ezek is érdekelhetik