MOBILT A KÉZBE

2018.06.24. 15:25

Dobogós lett a három örményesi lurkó mobilos kisfilmje

Előkelő helyezést értek el örményesi kisdiákok egy mobiltelefonos filmkészítő versenyen, melyen saját településüket kellett bemutatniuk. A „Mobilt a kézbe – irány filmet készíteni” című pályázatot Tiszatenyő hirdette meg a Törökszentmiklósi járás települései között.

Molnár-Révész Erika

Majzik Dávid, Pipis Lilla és Fehér Zoltán előkelő, második helyezést értek el a filmkészítő versenyen

Forrás: Beküldött fotó

Tüneményes kislány mutatja be az örményesi Glaser-kastélyt, majd a főtéren álló Diana-emlékpadot, később pedig a helyi lovasklubnál invitálja közönségét „pacinézőbe” – utóbbi Pipis Lilla kedvenc helye szülőfalujában, hiszen már négy éve jár lovagolni az örményesi kislány. Ő is nevezett a településeket bemutató versenyre, a kisfilm elkészítésében édesanyja segített.

– Megérte elkészíteni. Nagyon boldog voltam, hogy dobogós lettem, és otthon is nagyon örültek neki – mondja mosolyogva a negyedik osztályba készülő Lilla.

– Úgy gondoltam, a kastélyokat érdemes bemutatni leginkább, ezek ugyanis Örményes nevezetességei. Nagyon szeretek itt élni, mert olyan nyugodt és csendes ez a falu – teszi hozzá.

– Plakáton láttuk a lehetőséget, és a tanár nénink is mondta, hogy lehet ilyet készíteni – veszi át a szót osztálytársa, Fehér Zoltán. Ő Dáviddal együtt, párban készített kisfilmet, amelyet még feliratokkal és a település címerével is elláttak, az ő segítségük Zoli anyukája volt.

– Felváltva mondtuk a szöveget. Amellett, hogy bemutattuk Örményes nevezetességeit mi is, kimentünk a Nagykunsági-főcsatornához, és horgászni hívtuk a nézőket – meséli Zoli, aki azt is elárulja, mit szeret leginkább a településen.

– A fagyizót! – vágja rá határozottan, állítja, nagyon finom a helyi fagyi. Kedvence a hupikék és a zöldalma.

– Iskola után, délutánonként készültünk fel, és vettük fel a kisfilmet. Nagyon örültem, hogy ez lett az eredmény, nem számítottam rá – mondja csapattársa, Majzik Dávid.

Majzik Dávid, Pipis Lilla és Fehér Zoltán előkelő, második helyezést értek el a filmkészítő versenyen
Fotó: Beküldött fotó

Abban mind a három gyermek egyetért, ha lesz még ilyen lehetőség, ők biztosan szeretnének újra elindulni. Amelyre a tervek szerint lesz is módjuk, tudjuk meg Hajnal Lászlótól, a pályázat szervezőjétől.

– Idén először kísérleti jelleggel hirdettük meg ezt a versenyt a Törökszentmiklósi járás települései között. A jelentkezőknek egy-három perces videóban kellett bemutatniuk településük értékeit.

– Tíz alkotás érkezett be, melyet szakmai zsűri bírált el. Mivel mindenkinek ott van a kezében ez a kis eszköz, megpróbáltuk fölhívni a figyelmet arra, hogy ott van a kezükben a lehetőség is, hogy ezáltal megismerjék, bemutassák, és megőrizzék saját környezetük érékeit – mondja a verseny céljáról.

Tenyőiek lettek a legjobbak

– Meglepődtünk, mert arra számítottunk, hogy elsősorban kamaszkorúak, tehát középiskolás gyerekek munkáival fogunk találkozni. Egy darab ilyen nem volt – mesélte Hajnal László, a pályázat szervezője.

– Inkább kisebb, alsós gyerekek tanári és szülői segítséggel jelentkeztek. Az első helyezettek a Tiszatenyői Szent István Általános Iskola felsősei lettek. Ők a településen élő idősebb generációt is megszólaltatták, meséltették a falu korábbi életéről, arról, hogy miért szeretik a településüket. Talán ez a film sikerült a legjobban.

– Amellett, hogy ezekkel a filmekkel a jelen állapotot is dokumentálják a fiatalok, megőrzik a múlt emlékeit is. Ezért szeretnénk minden évben meghirdetni a pályázatot – tette hozzá a művelődésszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában