VALAMI NEM STIMMELT

2018.06.25. 07:00

Tiszaderzsi rejtély: bezárt a furcsa dínópark

Bár voltak, akik szkeptikusan fogadták, alapvetően nagy várakozásokkal indult pár éve a dínópark Tiszaderzsen. Nem olyan lett, mint amilyet vártak, ám kevésbé látványosan, de működött. Idén viszont már nem nyitott ki, rejtélyes okokból.

Ujvári László

Méteres gazban álldogáló dinoszauruszok, zárva tartó dínópark. Tökéletes csendélet. Ez fogadja az Abádszalók felől Tiszaderzsre látogatókat.

Két évvel ezelőtt még nagy élet volt a parkban, munkát is adott a helyieknek. Az autóforgalom ugrásszerűen megnőtt az addig csendes kis faluban. A dinoszauruszok még morogtak is. A környéken élők örömére, vagy inkább bánatára…

A történet három évvel ezelőtt kezdődött. Egy férfi kereste meg az önkormányzatot, nagy horderejű turisztikai attrakciót ígért a faluba. Legtöbben először furcsán néztek rá, hitetlenkedve fogadták, de végül megbarátkoztak az ötlettel.

– Eleinte viccesnek tartottam, amikor megtudtam, hogy dinoszauruszokról van szó. Látványterveket is mutatott, meggyőző volt – idézi az akkor történteket Fótosné Czeglédi Zsuzsanna polgármester.

Gazdagon illusztrált ötletét a képviselő-testület előtt is bemutatta, hangoztatva: „Felrajzoljuk Tiszaderzset a turisztikai térképre!” A projekthez területre volt szükség, ebben az önkormányzat segítségét kérte a beruházó. Egyhektáros területet bocsátott rendelkezésükre a helyhatóság, melyre bérleti szerződést kötöttek.

– Minden jól indult, a terv látványos volt, a földterület bérbeadása, valamint az iparűzési adó plusz bevételt jelentett az önkormányzatnak – magyarázza a településvezető. Hab volt a tortán, hogy a beruházás majd munkahelyeket is teremt a faluban.

Végül nem a beígért látvány fogadta a lakosokat, egy szerényebb, egyszerűbb attrakciót kaptak.

– Már a megnyitáskor sem volt minden rendben. Nekem például feltűnő volt, hogy semmi sem állandóra épült. Mindössze könnyűszerkezetes, könnyen mozdítható, mobil épületeket telepítettek – mutatja egy arra járó idős férfi.

Nemrég még a gaz lepte el a dinoszauruszokat, a napokban viszont lenyírták a területet
Fotó: Ujvári László

Ez persze az önkormányzatnak is feltűnt. Mikor a hiányosságok felől érdeklődtek, egyszerű válasz érkezett. A sok belvíz miatt előre nem kalkulált ráfordítások jelentkeztek, így nem jutott pénz mindenre. Megígérték, hogy pótolni fogják a hiányosságokat.

A park két teljes szezont működött, a látogatószámok biztatóan alakultak. Azonban a színfalak mögött csak gyűltek a gondok. Egyre több negatív kritika, visszajelzés érkezett a látogatóktól. Elsősorban az irreálisan magas jegyárakat sokallták, ami nem volt arányban az ott kapott élménnyel.

Másodsorban az ellátás és a körülmények is hagytak kívánni valót. Például nem volt megfelelő mellékhelyiség, csak mobil WC-k álltak rendelkezésre, problémás volt a vízvétel. Ezt az egyik ott dolgozó fiatal is megerősítette hírportálunknak.

Értesüléseink szerint már tavaly is akadtak gondok a hatóság és a parkot üzemeltető vállalkozás között. Úgy tudni, ezek oka a nem teljesült feltételek voltak.

Tavaly év végén mindenki úgy tudta: 2018 március-áprilisában újra megnyitnak. Az elmúlt két évben is zárva tartott a park télen, ez volt a bevett szokás. A történet akkor vált érdekessé, amikor észrevették, hogy nincs mozgás a park körül. Kikapcsolt telefonok, már nem létező telefonszámok, megválaszolatlan e-mail üzenetek.

Egyedül a kapcsolattartót érték el, aki szűkszavúan közölte: a park zárva tart, a cég már felszámolás alatt van. Azóta törölték a dínópark közösségi oldalát, a kerítésen ennyi áll: ideiglenesen zárva.

Lakat van a kapun
Fotó: Ujvári László

– Mint polgármester, sértőnek tartom azokat a véleményeket, melyek a települést és a településen élőket minősítették – szögezi le Fótosné Czeglédi Zsuzsanna. Hangsúlyozza: az országos média kiforgatta a lakosok véleményét, a történtek valóságtartalmát.

– A helyhatóságnak nincs semmi köze a parkhoz és az azt működtető vállalkozáshoz. Csak egy bérleti szerződés köt minket a beruházáshoz – húzza alá. A szerződésnek mindig eleget tett a parkot üzemeltető cég, így semmilyen gyanút nem keltett a működésük.

Pedig milliókat nyertek hozzá

Fontos részlet, hogy a Derzsi-Park Kft. a szóbeszéddel ellentétben, nem helyben, hanem Budapesten bejegyzett cég. Információink szerint, a vállalkozást három év alatt három ügyvezető is irányította. Volt köztük olyan is, akit sohasem láttak Tiszaderzsen. Többször próbáltuk elérni a céget és képviselőit, ám hiába. A beruházáshoz 120 millió forintos támogatást nyert a kft., amihez jelentős önerő társult. Legalábbis papíron. A számok ismeretében, látva a végeredményt, egészséges hiányérzete támad az embernek…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában