SZOLNOK

2018.07.26. 16:30

A toronyház tetejéről lehet majd figyelni a teljes holdfogyatkozást

Az idei év egyik legkülönlegesebb csillagászati eseményére várják az érdeklődőket július 27-én este nyolctól a Jubileum téri toronyház tetejére, a TIT Uránia Bemutató Csillagvizsgálójának eseményére. A teljes holdfogyatkozás különleges látványt ígér.

Molnár G. Attila

Különleges arcát mutatja majd a Hold – állítja Ujlaki Csaba

Fotó: Fodor Orsi

A felkelő telihold fél kilenckor kezd elsötétülni, meséli Ujlaki Csaba, a csillagvizsgáló vezetője. A tetőre kihelyezett távcsövek mellett előadásokat is tartanak, persze bízva a jó időben is, amire azért nagy szükség lesz a megfigyeléshez.

A Hold a Föld árnyékába kerül, 22 óra 21 perckor következik be a teljes elsötétülés. A program nagyjából éjfélig tart ott a helyszínen, aki lekési, annak jövő februárig kell várnia a legközelebbi hasonló jelenségre. Maga a holdfogyatkozás egyébként szabadszemes jelenség, különleges eszközök nélkül is megfigyelhető.

És hogy akkor miért lesznek ott mégis a távcsövek? Nos, mert egyfajta „bolygósorakozó” is lesz. A napnyugtát követően a Vénusz ragyog majd fel a nyugati égen, kicsit keletebbre pedig a Jupiter, illetve a Szaturnusz is felbukkan.

– A sort pedig a Mars zárja majd, ami ráadásul épp aznap este mutatja meg igazán magát a bolygóvadászoknak – magyarázza Ujlaki Csaba. Kifejti: a vörös bolygó mindössze ötvenhétmillió kilométernyire lesz tőlünk holnap este, ami figyelemreméltó közelségnek számít.

Különleges arcát mutatja majd a Hold – állítja Ujlaki Csaba
Fotó: Fodor Orsolya

Átlagosan ugyanis mintegy nyolcvanmillió kilométeres távolságban észlelhető. Távcsövön keresztül szépen fénylő korongnak látszik majd. Szerencsés esetben akár még hósapkát is láthatnak rajta a kíváncsi megfigyelők.

Mars-közelség kétévente fordul elő, ilyen mértékű viszont csak tizenhat esztendőnként. Holnap este épp a Hold alatt fog ragyogni.

Persze, a következő hetek sem telnek majd unalmasan az amatőr csillagászoknak. Augusztus 11-én, illetve az azt megelőző és azt követő éjjelen halad át bolygónk a Perseida meteorrajon, így akkor óránként akár nyolcvan hullócsillagot is láthatnak a szerencsések. Ennek megfigyelésére is szervez programot a szolnoki Kopernikusz Kör – emlékeztet Ujlaki Csaba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában