NYOLCVANON TÚL IS FITTEN

2018.07.09. 11:24

Ez a kunszenti tanár úr tényleg tudja, mi a hosszú élet titka

„Szeretnék így kinézni 83 éves koromban!” – súgnak össze nap mint nap dr. Cseuz Imre háta mögött a nők. No és a férfiak, hiszen azt még ők is elismerik, Imre akár húsz évet is letagadhatna a korából (le is szokott!). A kunszenti nyugdíjas titka a tudatos élet: a rendszeres sport, a helyes táplálkozás és a pozitív gondolkodás. Imre a mai napig szenior nemzetközi úszóversenyeken bizonyítja, a kor nem akadály!

Joó Zsuzsa

– Addig élek, amíg úszom és addig úszom, amíg élek! – jelenti ki ellentmondást nem tűrően dr. Cseuz Imre, akivel a helyi könyvtárban beszélgetünk.

Imre mindennapos vendég itt, mert – vallja – a „főt” folyamatosan művelni kell. Most éppen egy kortárs író regényét olvassa, hozzá egy Turgenyevet. A tanár urat (ahogy ismerik a városban) a könyvek között faggatom hát ki arról, hogyan lehet valaki 83 évesen is ennyire fitt testileg, lelkileg, szellemileg.

– Semmi nincsen ingyen! – figyelmeztet a férfi, még mielőtt előjönnénk a jól bevált szöveggel, miszerint biztosan a szerencsés genetika a magyarázat.

Imre szerint a genetika egy dolog, a tudatosság talán még fontosabb. Az, hogy a nyugdíjas mai napig úszóversenyeken szerzi az érmeket, köszönhető az egészséges táplálkozásnak, a rendszeres mozgásnak és – no igen – a barátnőknek is.

Főleg egynek, aki mostanság halmozza el figyelmességével Imrét.

– Mindennap edzem Cserkeszőlőn. Szombaton, vasárnap, húsvétkor és karácsonykor is! Ez a délelőtti programom.

– Egy évben talán öt nap nem megyek a fürdőbe... Ha nem látnak az ott dolgozók, másnap azonnal kérdezik, „Hát merre járt tegnap, Imre? Hiányoltuk magát!”.

– Mindenki ismer ott engem, még a kertész is. Múltkor elgondolkodtam, mi lenne, ha én lennék a fürdő „öreg arca”? – neveti el magát, arra gondolva, ideális alany lenne a hely népszerűsítéséhez.

Ami biztos, a fürdő értékelte hűségét: éves uszodabérletet kapott a vezetőségtől. Cserébe a versenyeken cserkei színekben indul.

Imre általában kétezer métert úszik, a gyógyvízben üldögélő asszonyok élénk figyelme kíséretében. Az izmos karok, vállak elbűvölik a gyengébb nemet, kortól függetlenül.

A nyugdíjas nemcsak elismerő pillantásokat kap, hanem néha még ebédmeghívásokat is a hölgyektől. Amikkel aztán vagy él, vagy nem.

Dr. Cseuz Imre nyolcvanhárom esztendősen, manapság is sorra nyeri a különféle úszóversenyeket.
Fotó: Joó Zsuzsa

Persze, az úszást nem most kezdte beszélgetőtársunk. Mindig is sportolt, később úszóoktatóként dolgozott. Értelmi fogyatékosokat tanított az úszás alapjaira Karcagon, Tiszaugon.

Büszke ezekre az évekre. Meg arra, hogy még hetvenévesen is segíthette ezeket a fiatalokat.

„Voltam farmer Új-Dél-­Walesben, igazgató a tisza­kürti otthonban, újságíró a Kunszentmártoni Híreknél, majd 76 évesen még elmentem kubikosnak a régészekhez.”

– Ezt nem kellett volna, mert ekkor csúszott össze több csigolyám, aminek öt műtét és egy csípőprotézis lett a vége. Egyik alkalommal, amikor a műtőasztalon feküdtem, a pulzusom lement harmincra, úgy hoztak vissza az életbe.

– 17 évesen is megtapasztaltam, milyen, amikor fojtogat a halál, akkor egy tüdőbetegséggel küzdöttem. Valamiért azonban a Jóisten mindig adott egy újabb lehetőséget...

– Ahogy az altatóorvos mondta: „Imre, magát Péter nem engedte be a mennyország kapuján, mert még dolga van a Földön!” Ha már így alakult, élek a lehetőséggel.

Mi a boldog élet titka?

Dr. Cseuz Imre az elmúlt évtizedekben többször is tollat ragadott, hogy megossza másokkal is gondolatait. Könyvet és tanulmányt írt, elbeszélést és memoárt. Valamint azt is papírra vetette, mi a harmonikus, egészséges élet titka.

Ebből az írásából derül ki, hogy a magas vérnyomásra a legjobb gyógyszer például az önvizsgálat, a problémák felismerése és kezelése. Imre szerint meg kell tanulni lazítani és felesleges félni olyan miatt, amin úgysem lehet változtatni.

Érdemes olyan emberek társaságát keresni, akik jó hatással vannak ránk, és nem kell azon rágódni, ami elmúlt. A nyugalom, a pihenés is csak javíthat egészségünkön.

Mindezek mellett pedig ne feledkezzünk meg a testünkről sem: nem szabad kizsákmányolnunk, de elhanyagolnunk sem! Imre hangsúlyozza, hozzá bármikor lehet tanácsért és segítségért fordulni, nem véletlenül nem titkosította a telefonszámát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában