TERMÉSZETI KATASZTRÓFA

2018.07.30. 13:53

Hatalmas tornádó pusztított Kunszentnél húsz éve

A tornádónak sok meghatározása létezik. A legismertebb szerint nagy sebességgel forgó, vízszintesen csekély kiterjedésű légörvény. Általában egy óránál rövidebb ideig működnek, de ezalatt hatalmas pusztítást tudnak végezni.

Szikszai Mihály, főlevéltáros

Archív fotó a pusztítás utáni munkáról

Fotó: Mészáros János

A félelmetes erejű forgószél belsejében hatalmas erők dolgoznak, maga az egész jelenség egy tölcsérre emlékeztet, ahol pedig a talajjal érintkezik, óriási pusztítást végez, háztetőket emel magasba, kocsikat és embereket kap fel, de képes vonatot is feldönteni.

Hazánkban szerencsére nem gyakori, de azért volt már példa pusztító forgószélre. Megyénkben az – eddig ismert – első tornádó huszonegy éve pusztított Kunszentmártonban és Mezőtúr térségében.

Kunszentmártont 1997-ben éppen a város védőszentjének, Szent Mártonnak a napján, 1997. november 11-én érte el a forgószél. A szemtanúk visszaemlékezése szerint távolabbról egy érdekes, sötét felhőt lehetett látni, melynek aljából a föld felé irányuló, sötét színű nyúlvány ragadta meg a figyelmet.

Némi eső is hullott, ami szép színű szivárványt eredményezett. Távolabbról nem tűnt egyébnek, mint egy megszokott viharnak. A tornádó vonulásában tartózkodók azonban váratlan sötétséget, zúgást, morajlást tapasztaltak.

Hamarosan a levegőben falevelek, műanyag zsákok, apró tárgyak kavarogtak. Mindezt tetézte a tetőszerkezetek recsegése, ropogása, a cserepek kísérteties hangja és a kémények zuhanó tégláinak robaja.

Volt, akit az mentett meg, hogy gyorsan a ház falához lapult, miközben az orkán húsz méterre repítette a biciklijét. Leszaggatta a villanyvezetékeket és telefonoszlopot is kitört.

De nem kímélte a szél a halottak nyugalmát sem, a temetőben több tucat sírt döntött le. A vihar tovaszáguldott, és elérte Mezőtúr belvárosát is.

Itt körülbelül húsz percig tarolt, elsősorban a város sűrűn lakott részében, ennek ellenére, mivel már Kunszentmártonban kitombolta magát, itt kisebb károkat okozott. Szerencsére személyi sérülés nem történt.

Archív fotó a pusztítás utáni munkáról
Fotó: Mészáros János

A tornádó Kunszentmártonban összesen százhetvenhét házat rongált meg, amelyek között volt két iskola is, és hatvanmillió forintos kárt okozott. Mezőúron szerencsére kisebb volt a rombolás, itt hetvennégy épület sérült meg és hárommilliós kár keletkezett.

A katasztrófa után a tűzoltók, a szolgáltatók és az önkormányzat példamutató gyorsasággal intézkedtek. Nekik is köszönhető, hogy a két településen hamarosan visszatért az élet a rendes kerékvágásba.

A Magyarországon ritka természeti jelenségről nemcsak az Új Néplap számolt be, az Élet és Tudományban egy cikk jelent meg Gombos Béla szarvasi meteorológus tollából.

Egy éve Szolnokon is tanúi lehettünk egy forgószélnek, erről itt olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában