SZOLNOK

2018.07.05. 13:49

Magabiztosságot kaptak a szolnoki fiatalok a cserediák programtól

Ahogy beléptünk a terembe, csak fiatalokat láttunk és kizárólag angol beszédet hallottunk. A napokban ért véget a szolnoki Szegő Gábor Általános Iskola és a Tesz-Vesz Ifjúsági és Gyermekalapítvány közös nemzetközi cserediák programja. A családi zárónapon finn és magyar diákok, valamint szülők és pedagógusok osztották meg velünk élményeiket.

A finn és magyar diákok sokat tanultak egymástól

Fotó: Csabai István

– Marci, a fiam már második alkalommal vesz részt ilyen programban – kezdte a szolnoki Elek Zoltán. – Először spanyol fiatalokkal ismerkedett meg, most pedig finnekkel.

– Teljesen más a két kultúra, de nagyon jó volt ezt megtapasztalni. Marci egyébként már az első, spanyolországi utazása során sokat fejlődött – tette hozzá.

Mint azt az édesapa elmondta, fiának nem csak a nyelvtanulásban segített a program.

– Sokkal nyitottabb lettem – vette át a szót Marci, aki a szolnoki Szegő Gábor Általános Iskolában végzős. – Elsősorban nyilván a nyelvtanulás miatt vágtam bele. Azonban azt vettem észre, hogy más területeken is sokat fejlődtem. Gond nélkül megszólalok idegen nyelven, és már könnyebben kapcsolatot teremtek másokkal – mondta.

A Széchenyi István Gimnázium angol szakára készülő diák hozzátette, távlati tervei közt szerepel, hogy középiskolai tanulmánya alatt kimegy egy évre Finnországba.

– Még nem tudom, mivel szeretnék felnőtt koromban foglalkozni, de azt igen, hogy a nyelvtudás elengedhetetlen – emelte ki az iskolás.

– Tizennégy finn gyerek és két pedagógus érkezett a mostani programra – árulta el hírportálunknak Fejesné Berényi Zsuzsanna, a szolnoki Szegő Gábor Általános Iskola tanára, a nemzetközi programok felelőse.

– Innen, a megyeszékhelyről pedig tizenöt tanuló vesz részt a rendezvényen. Legtöbbjük a Szegő Gábor Általános Iskola tanulója, de néhányuk szolnoki középiskolás, ők visszajáró diákjai a programnak.

A pedagógus szerint először szerényebbek voltak a tanulók, de utána gyorsan megnyíltak.

– Látványos a fejlődésük mind beszédben, mind megértésben – mondta. – Körülbelül a program felénél járunk, de már nem feltétlenül szorulnak a segítségünkre.

– Igyekeznek a saját eszközeikkel megoldani mindent. Aki esetleg kevésbé bátor, vagy még nem annyira gyakorlott, annak is segítenek. Jó csapatformáló is ez az egy hét – tette hozzá a tanárnő.

Elmondta, a finn diákokra is jó hatással volt ez a program. Hiszen alapvetően visszafogottak, de pár nap alatt ők is nyitottabbak lettek.

– Az angolom sokat javult – ezt már Antti mondta, az egyik finn középiskolás. A tizedik osztályba készülő fiatal elárulta, nagyon tetszik neki minden. A város, a csoporttársak és a család is nagyon szimpatikus, akiknél az itt töltött idő alatt lakik.

A finn és magyar diákok sokat tanultak egymástól
Fotó: Csabai István

– Nagyon barátságosak – mondta a fiú. – Az apukával és a fiával szoktam beszélgetni, sajnos az anyuka nem tud angolul.

– Ez így van – vette át a szót Marcsi, az édesanya. – Próbálunk valahogy kommunikálni, mutogatunk, de a férjemmel és a fiammal sokkal könnyebben megértik egymást. Mint azt Marcsi elmondta, fiának, Dénesnek is nagy segítség volt ez a lehetőség.

– Amikor mi voltunk kint Finnországban, még nem voltam ennyire magabiztos – árulta el Dénes.

A hetedikes diák úgy érzi, a programnak köszönhetően az önbizalma is nőtt és nyelvtudása is látványosan fejlődött.

A lehetőség, hogy egy idegen anyanyelvű fiatallal gyakorolhatják az angolt, mindenkinek az előnyére válik, állították egybehangzóan a program résztvevői. Magabiztosabban használnak más nyelveket, megismerkednek különböző nemzetek kultúrájával, világot láthatnak, és új dolgokat tanulhatnak. A fiatalok és az idősebbek egyaránt.

A nyitottságot gyakorolják

A finn diákok nagyon jól beszélnek angolul, ezért felmerült a kérdés, ők mit hasznosíthatnak az ittlétből.

– A mi népünknek is nehéz megszólalni idegen nyelven – kezdte Sanna, az egyik finn kísérő. – Zárkózottabb nemzet vagyunk, kell a gyakorlás, a bátorság – tette hozzá.

Sanna és Saara, a két finn pedagógus elmondta, a diákok szívesen megismerik más ország kultúráját, anyanyelvét. Szeretik az ilyen lehetőségeket, mert ha később felmerül a külföldi tanulás vagy munka lehetősége, könnyebb lesz belevágniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában