Törökszentmiklós/tiszabő

2018.07.12. 17:30

Mentőautóban segített világra egy babát, még nevet is adhatott neki

Hatalmas lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot egy fiatal törökszentmiklósi mentőápoló és kollégája. Bondor Nikolettéket egy megindult szüléshez riasztották, ami kisvártatva be is fejeződött, mégpedig a mentőautóban...

Molnár-Révész Erika

Bondor Nikolett szinte beleszületett a szakmába, a fiatal ápoló édesapja is mentős. A Noel nevet adta az újszülöttnek.

Fotó: Mészáros János

– Nagyon megijedtünk. Mert bár gyengébb fájásai reggel óta voltak, estefelé már elkezdett nagyon görcsölni a lányom – meséli még mindig izgatottan a nem mindennapi történetet a nagymama, Mányi Etelka.

A tiszabői család rögtön segítséget hívott, a mentőautó kisvártatva a helyszínen volt.

– A mentőben szinte azonnal elfolyt a magzatvíz, meg kellett állnunk a sarkon. Nagyon gyorsan történt minden – veszi át a szót a mentőautóban született kisfiú, Noel anyukája, Rácz Etelka.

– Az esti órákban kaptuk a riasztást, hogy megindult szüléshez kell vonulnunk – emlékszik vissza a történtekre a szülést levezető Bondor Nikolett is.

A mentőápoló azt mondja, gyakran mennek ki megindult szüléshez, de eddig mindig beértek időben a kórházba a kismamával. Ami aznap történt, arra ő sem számított.

– Félreálltunk, mert miután elfolyt a magzatvíz, az anyukának erős fájásai lettek... körülbelül két perc alatt történt minden. Ahogy levetkőztettem a kismamát, már kint volt a baba feje.

– Volt két tolófájás, és kint is volt a kicsi. A nyaka köré volt tekeredve a köldökzsinór, én gyorsan letekertem, a sofőrünk pedig átszállt a betegtérbe, és elvágta. A baba rögtön felsírt.

– Szóltam az esetkocsinak, elindultunk mi is, majd átadtuk az anyukát és a kicsit, így szállították tovább a megyei kórház szülészetére... – idézi fel az izgalmas perceket a fiatal szakember, akinek a kismama annyira hálás volt, hogy kérte, adjon egy másik nevet is a kicsinek a sajátja mellé, ami eredetileg a Kevin volt.

– A Noelt választottam, azt nem tudom megmondani, hogy miért. Egyszerűen ez jutott eszembe... – mosolyog Nikolett, aki azt is elmondja, ez volt az első ilyen esete, mióta kilenc hónapja ápolóként dolgozik a Törökszentmikósi Mentőállomás kötelékében.

Bondor Nikolett szinte beleszületett a szakmába, a fiatal ápoló édesapja is mentős. A Noel nevet adta az újszülöttnek.
Fotó: Mészáros János

– A mentőautóban van úgynevezett izolációs takaró, ami melegen tartja a picit, ebbe tekertük be azonnal, majd odatettük az anyuka mellkasára. Utána folyamatosan figyeltük a bőrszínét, hogy sírdogál-e, lélegzik-e.

– Mi ennyit tudunk tenni. Az esetkocsi, ami átvette az újszülöttet és az anyukát, jobban felszerelt eszközökben, emellett a sofőr és az ápoló mellett mentőtiszt is dolgozik – avat be a szakmai részletekbe.

A huszonkét éves Bondor Nikolett mondhatni beleszületett a szakmába. Édesapja is mentőként dolgozik, ahogy meséli, közöttük nőtt fel.

– Nagyon sokat voltam bent apunál, a mentőállomáson, kiskoromban eldöntöttem, hogy mentő leszek. Aztán kijött egy rendelet, miszerint nő is lehet mentőápoló, azonnal jelentkeztem, fel is vettek elsőre. Nagyon furcsa, de egyben nagyon jó érzés, hogy világra segíthettem egy kis életet – mondja meghatódva.

Fejlődik a kicsi, hálás az anyuka

– Noel kettő kiló harminc dekával született, de három nap alatt kettő nyolcvanra hízott, így már kikerülhetett az inkubátorból – meséli Noel anyukája, Rácz Etelka.

Azt mondja, azért sem számítottak arra, hogy a baba ilyen hirtelen a világra jön, mert még csak a harmincötödik hétben jártak.

– Jó munkát végeztek a mentőben dolgozók, a fiatal ápolónő is nagyon kedves volt – mondja hálásan Etelka, akinek Noel már az ötödik gyermeke.

– Már nagyon várom, hogy itthon legyen a testvéreivel, jelenleg míg én a kórházban vagyok a kicsivel, addig édesanyám vigyáz a többiekre – mondja Etelka, aki reméli, a szépen gyarapodó Noelt hamarosan hazaviheti a kórházból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában