Jászkunság

2018.07.07. 11:25

Munkaerőhiány nehezíti a szabadságok kiadását

Az egyre több ágazatot érintő munkaerőhiány már jó ideje problémát jelent a vállalkozásoknak, különösen igaz ez a nyári időszakban.

Kovács Berta

A nagy létszámú dolgozót foglalkoztató gyárak, üzemek gyakran többhetes nyári leállással oldják meg a szabadságolás kérdését. Kisebb vállalkozások esetén azonban komoly bevételkiesést jelentene a többhetes szünet. Nem is szólva az olyan jellegű tevékenységekről, melynek a nyári hónapokra esik a főszezonja.

A festő-mázoló, burkoló végzettséggel rendelkező János inkább késő ősszel és kora tavasszal tart pihenőidőszakot, hiszen a legmelegebb évszakban a legtöbb a megrendelés.

– Ilyenkor gyakori, hogy heteken át hétvégén is egész nap dolgozom – vallotta meg a szakember. – Magánszemélyeknek és cégeknek is dolgozom.

– Ma már egyéni vállalkozó vagyok, így voltaképp nem kell ügyelni a heti kötelező pihenőnapokra, sem a túlórakorlátra. A kisebb építőipari cégek is emiatt foglalkoztatnak szívesebben egyéni és alvállalkozókat – mutatott rá.

– Mi többször veszünk ki pár napos szabadságot, azt nem tudjuk megoldani, hogy például két hétre elutazzunk ilyenkor, és ez igaz a tulajdonosra is – hangsúlyozta egy kis településen működő bolt alkalmazottja.

Egy kis gyártóüzem tulajdonosa elárulta, hogy mindig figyelnek rá, hogy mindenki el tudjon menni pihenni. Ilyenkor a kollégák vállalják a túlórát is.

A nagyobb vállalatok általában több hétre vagy akár egy hónapra is leállnak, erősítette meg dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Az idényjellegű tevékenységeknél bonyolultabb a helyzet.

– Több helyen ilyenkor nagyon sok túlórát kénytelenek vállalni a dolgozók, de arra ügyelni kell, hogy ennek törvényes keretei vannak. Ezzel több kis cég is küszködik. A vendéglátásban, kereskedelemben nyáron nagyobb forgalom reményében nem állnak le, nekik pótlólagos munkaerőforrást jelenthetnének a nyugdíjas-szövetkezetek.

– Nő az Ukrajnából behozott munkaerő száma is, 1250–1300 fő dolgozik most a megyében, a Jászságban, de már Szolnok térségében is több helyen velük oldják meg a helyettesítést, van, ahol egy-két hónapra kötnek velük szerződést – fejtette ki a megyei elnök.

Van megoldás a gondokra

A kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő Kft.-nél jó megoldást találtak a problémára. Mint Zámbori Péter ügyvezető igazgatótó elmondta, nyáron eleve kevés szabadságot engedélyeznek, inkább a szezon előtt és után.

Ha mégis szabadságra megy valaki, diákmunkásokkal helyettesítik például a szállodában a szobaasszonyt, a takarítót, illetve megfelelő képesítés esetén az úszómestert vagy a csúszdaőrt. A vendéglátásban pedig nyári gyakorlatukat töltő pincér, recepciós munkájára számíthatnak.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában