JÁSZKUNSÁG

2018.07.20. 16:27

Nyakunkon az őzek násza, vezessünk óvatosan!

Júliusban és augusztusban zajlik az őzek nászidőszaka. Ezen időtartam alatt az utakra ugró állatok komoly kockázatot jelenthetnek a járművezetőknek, ezért fokozott óvatossággal kell közlekedni az erdő mellett vezető közutakon, valamint ott, ahol „Állatok” veszélyt jelző tábla került kihelyezésre.

Forrás: police.hu

Fotó: police.hu

A vadak hol kisebb, hol nagyobb csapatokba verődve haladnak át az úttesten. A környezetünkben élő vadállatok a hajnali és a szürkületi órákban a legaktívabbak, ekkor fokozottan figyeljenek az utakon, hiszen nem egyszer fordult már elő, hogy nagyobb csorda szelte át megyénk útjait.

A vadbaleseteket nagyon nehéz, de nem lehetetlen megelőzni, azért az alábbi jó tanácsok megfontolását és alkalmazását javasoljuk.

Mi a teendő amennyiben állatot látnak a közút mellet?

Vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől.

A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni akar a közeledő zajforrás elől.

Fotó: police.hu

Nem csak indokolt, hanem szükséges is a lassító fékezés még akkor is, ha közvetlen veszélyt még nem tapasztalnak. Amennyiben le tudják fékezni a járművet, várják meg míg az állat átkel az úttesten, csak ezt követően induljanak tovább!

Az őzek általában többen vannak, ha már épségben átszaladt egy állat az úton, számítsunk társaira is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában