JÁSZSÁG/JÁSZTELEK

2018.07.31. 19:58

Rengeteg búza gyűlt össze a rászorulóknak a jász gazdák jóvoltából

A viszonylag szerény termés ellenére is rengeteg búzát gyűjtöttek a Magyarok Kenyere program keretében a jászsági gazdák. Idén Jásztelken jelölték ki a búzagyűjtő pontot, ahová napokon át hordták a jótékony célra szánt kenyérnekvalót. Közel huszonegy tonna gabonával járultak hozzá a rászoruló gyermekek megsegítéséhez ebben az évben.

Banka Csaba

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Az emberek legnagyobb része úgy vélekedik, hogy adni talán még jobb is, mint kapni. Kiváltképp, ha nemes ügyet támogathat adományával – mondta a jászteleki Ivanics Balázs, a megyei agrárkamara alelnöke, aki vállalkozása telephelyén lehetőséget biztosított az adománybúza gyűjtésére az elmúlt napokban.

A magyarok kenyere a Kárpát-­medencében összegyűjtött búzákból készül, és a résztvevők minden esztendőben jótékony cél érdekében gyűjtenek.

A lassan már hagyománnyá váló, óriási összefogással végigvitt kezdeményezés keretében tavaly összességében hatszázhuszonnyolc tonna búza gyűlt össze. Az ország minden megyéjéből, illetve a határon túlról is érkezett adomány.

– Változó az, hogy ki mennyi búzával járul hozzá a rászorulók megsegítéséhez – mondta Ivanics Balázs. – Van, aki egy mázsa búzát ajánl fel és van, aki tíz mázsát, a legfontosabb a segítő szándék.

– Az elmúlt napok adományait összesítve elmondható, hogy közel huszonegy tonna búza gyűlt össze a Jászságban. Igaz, ez valamivel kevesebb, mint tavaly volt, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy idén a termés is jóval szerényebb volt az egy évvel korábbinál.

Megtudhattuk, hogy sok olyan gazda is megoldotta az adományozást, aki nem rendelkezik raktárral, és lényegében a kombájn alól kénytelen értékesíteni terményét, de mégis szerette volna, ha az ő búzája is gazdagítja a magyarok kenyerét.

Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

Ilyen esetekben több gazda összefogott, és a felvásárlóhoz szállított termény adományra szánt részét a raktárral rendelkező gazdatársuknál helyezték el a gyűjtőnapig, majd közösen szállították be a gyűjtés idején Jásztelekre.

– A legfontosabb, hogy szívesen adják gazdatársaink a megtermett búzát, annak érdekében, hogy másoknak segítsenek. Szép kezdeményezés… Remélem, hogy az elkövetkezőkben is lesz majd folytatása – tette hozzá Ivanics Balázs.

Évről évre népszerű a program – a határokon túlra is jut

A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, melynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is.

A program során a Kárpát-medence magyarlakta területeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, s a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

A kezdeményezést Korinek László professzor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja indította el. Idén már nyolcadik alkalommal gyűjtenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában