DÉL-PEST

2018.07.26. 20:00

Súlyos orvoshiány van a térség településein

Súlyos orvoshiány sújtja a Dél-Pest megyei kistérség településeit. Egyes helyeken hiába kínálnak vonzó feltételeket, így is előfordul, hogy hosszú ideig jelentkező sem akad a praxisok betöltésére. A helyzet kapcsán a környék négy települését vettük górcső alá…

Hartai Gergely

– Ha baj van, érdemes inkább Ceglédre menni. Az a biztos! – figyelmeztetett a minap egy törteli lakó.

Mint mondta, jelenleg több orvos lát el ügyeletet a faluban, állandó szakemberük azonban nincsen. A polgármesteri hivatal pedig a napokban úgy tájékoztatta a lakókat, hetente tárgyalnak orvosokkal, hogy legalább helyettesítésekkel megoldott legyen a rendelési idő lefedettsége.

Tartós megoldást azonban nehéz találni. Ennek oka pedig a térséget sújtó orvoshiány. Az önkormányzat közölte, folyamatosan hirdetik mindkét körzet orvosi állását, de eddig senki sem jelentkezett azokra.

Július első feléig legalábbis biztosan nem. Azóta megkerestük a hivatalt, akadt-e időközben jelentkező a pozíciókra, választ azonban nem kaptunk.

Jászkarajenőn és Kőröstetétlenen is rendel dr. Kocsis István háziorvos.

– Csaknem húsz éve látom el a körzetemet. Errefelé már akkoriban alig lehetett orvost találni, nemhogy manapság! – mutatott rá.

Elmondta, ma különösen sokat jelent, ha egy orvos igazán magáénak érzi a települését. – Én például nagyban kötődöm Jászkarajenőhöz, és nem is szeretnék elmenni innen… – emelte ki.

Pásztor Imre tetétleni polgármester pedig már arról beszélt, a faluban három alkalommal van rendelés. A ceglédi központi ügyelet működéséhez pedig lakosságszám-arányosan évi ötszázezer forintot fizet a hivatal.

– Abonyban hat felnőtt háziorvos és három gyermekorvos látja el a betegeket – vette át a szót Kovács Teodóra. A polgármesteri hivatal Hatósági és Szociális Ügyek Osztályának vezetője kiemelte, a városban jelenleg egy gyermekorvosi körzet üres.

– A feladatellátás azonban megoldott, s probléma ez idáig nem merült fel. Azt is elárulta, folyamatosan hirdetik az állást, melyre pályázat – a napokban történt érdeklődésünkig – nem érkezett. Annak ellenére, hogy a gyermekorvosi praxishoz a városban ingyen lehet hozzájutni.

Emellett adott a korszerű rendelőhelyiség, támogatásként pedig még szolgálati lakást is biztosítana az önkormányzat.

Sokaknak segít a „centrum”

Megtudtuk, a dr. Kostyán Andor Rendelőintézet nyolc évvel ezelőtti átadása óta az abonyiak és a kistérségben élők egyaránt modern feltételek mellett vehetik igénybe az alapfokú járóbeteg-szakellátást és a szakorvosi ellátásokat is. Beleértve többek közt a nőgyógyászati és a kardiológiai ellátásokat. A hivatal szerint mindez a helyieknek azért is rendkívül előnyös, mert szinte minden szakrendelést egyszerre érhetnek el, méghozzá a lakhelyükhöz közel. Így sokaknak nem kell Ceglédre utazniuk, ahová egyébként tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában