DÉL-PEST

2018.08.11. 11:25

A rekkenő hőségben még jobban odafigyelnek az idősek egészségére

A nyár talán legforróbb napjait éli az ország, s benne a Dél-Pest megyei térség is. A rekkenő hőség pedig leginkább az idősebb korosztály egészségére van káros hatással. Megnéztük, hogyan segítik őket az egyes környékbeli települések „intézményei”.

Hartai Gergely

Kecskés Józsefné gondozónő (jobbra) ezekben a napokban különösen odafigyel a klubtagok napközbeni ellátására.

Fotó: Hartai Gergely

– A nemrégiben lezárult energetikai korszerűsítésnek köszönhetően sikerült megoldani az épület hőszigetelését. Éppen ezért érezhetően hűvösebb van a beltérben, mint néhány évvel ezelőtt – mutatott a vadonatúj nyílászárókra Karafiát Tímea.

A jászkarajenői idősek klubjának vezetője elmondta, rendkívül fontos számukra, hogy a forróság közepette nagyobb figyelmet kapjanak az intézménybe látogató tagjaik.

– Hűtött innivalóról és friss vízről folyamatosan gondoskodunk. S ha szükséges, ventilátorokat is be tudunk kapcsolni – mondta.

S hozzátette, nappali ellátásban húsz emberről gondoskodik az intézmény. Házi segítségnyújtás keretében pedig kilenc gondozottra ügyelnek. Így biztosítva az idősebbek napközbeni felügyeletét.

Nemcsak falvakon belül, hanem azokon kívül is többen rászorulnak az önkormányzati szervek figyelmére. A tanyagondnokok és a mezőőrök éleslátására különösen.

– Valóban él néhány olyan idős ember a községi tanyákon, akik rászorulnak a segítségre – taglalta Újszilvás tanyagondnoka. Boda András megjegyezte, az ebéd kiszállításakor külön figyelmet fordítanak a folyadékpótlásra.

– A külterületek idős lakóira egyébként a helyi mezőőrökkel együtt vigyázunk, de a körzeti orvosunkkal is napi kapcsolatban állunk, hogy a félreeső területeken se szenvedjenek hiányt semmiben – magyarázta.

Majd hozzáfűzte, jól ismerik már a tanyasi lakókat, s legtöbbször rögtön fel tudják mérni, mire van szükségük az egészségi állapotuk javításához.

Kecskés Józsefné gondozónő (jobbra) ezekben a napokban különösen odafigyel a jászkarajenői idősek klubja tagjainak napközbeni ellátására.
Fotó: Hartai Gergely

– Egy idős hölgyhöz például a szokásosnál több vizet szállítok, ő ugyanis ilyenkor sokkal nagyobb odafigyelést igényel – részletezte a férfi.

– A Törtelhez közeli tanyavilágban szerencsére mindenütt megoldott az ivóvízellátás – vette át a szót Bakos Imre. A község tanyagondnoka elmondta, egyetlen házaspárról tud, akik ezekben a napokban segítségre szorulnak.

– Hozzájuk heti rendszerességgel látogatunk el, s ha kérik, biztosítjuk számukra a friss vizet – összegezte.

Akár hétvégén is kimennek

A hőségben Kőröstetétlenen is fokozottabban figyelnek a legidősebbekre. A kisközségben két önkormányzati alkalmazott is látogatja az ellátást igénylő falubelieket.

– A kollégák főként a hétköznapokon, és napi nyolc órában keresik fel a helyi nyugdíjasokat. Ám ha kell, hétvégén is rendelkezésre állnak – közölte Pásztor Imre.

A polgármester kiemelte, egyelőre nem történt olyan eset, amikor hőséggel összefüggő egészségügyi probléma miatt kellett volna közreműködniük a munkatársaknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában