ELEMI CSAPÁS

2018.08.08. 07:00

Biztosítás nélkül bajban leszünk, ha villám csap a házunkba

Hazánkban főként májustól augusztus végéig számíthatunk villámlással járó viharokra. Az utóbbi hetekben ráadásul majdnem napi szinten cikáztak az égen a villámok. Ebben az időszakban nagyobb az esélye annak, hogy a villámcsapás tetemes összegű kárt okoz otthonunkban, ezért jó, ha megfelelően biztosítva van az ingatlanunk.

Czakó Nóra

A Borsányi család szörnyen kétségbeesett a villámcsapás után.

Fotó: Mészáros János

Villámcsapás ért egy családi házat még május 9-én Jászberényben, a Benepuszta utcában. Az eset során senki nem sérült meg, de az épület elektromos hálózata tönkrement, a tetőről pedig a cserepek nagy része lehullott és összetört.

Május 24-én pedig három csépai házba is belecsapott a villám, az egyik ingatlan súlyosan megrongálódott. Az épület kéménye leborult és beszakította a tetőt, így a lakóépület átmenetileg lakhatatlanná vált.

Az ott élők elmondása szerint a légnyomás három méterre elröpítette a felrobbant tévét, kiszakította az ablakokat a helyükről, az ajtót kitépte a pántokból, és a szoba túlvégébe csapta. Az álmennyezet is leszakadt, a tetőről a cserepek méterekkel odébb zuhantak le.

A vezetékek kiugrottak a helyükről és lángoltak, füstölögtek. A házban élő házaspár kilátástalan helyzetbe került, hiszen biztosítás és félretett pénz nélkül esélytelennek látták otthonuk újjáépítését.

A településen élők azonban összefogtak és azonnal a pórul járt család segítségére siettek.

Antal András, Csépa állandó diakónusa (balra) is meglátogatta a villámcsapott ház tulajdonosát, Borsányi Györgyöt annak idején.
Fotó: Mészáros János

Még Nótár Mary is, aki jótékonysági koncertet adott Csépán és a fellépés teljes bevételét a villámcsapásokban megsérült házak rendbetételére ajánlotta fel.

A legtöbb ingatlanban, ingóságban keletkezett kárért a szélsőséges időjárás a felelős, ami miatt idén, csak június első felében már közel húszezer bejelentés érkezett a hazai biztosítókhoz – olvasható az egyik magyar pénzügyi tanácsadó cég közleményében.

Gulyásné Balasi Edit, az Allianz Hungária Zrt. hálózati igazgatója hírportálunknak elmondta, a viharok, így a villámcsapások is, a nyári hónapokra jellemzőek, de előfordulhatnak májustól szeptemberig bármelyik hónapban.

Sőt, mivel az utóbbi időben megváltozott az időjárás, márciusban is fizettek már ki komoly összegeket villámcsapás miatt. De az elmúlt esztendőben például novemberben és februárban is gondot okozott az extrém időjárás.

A tavalyi, illetve az idei kárrendezési adatok szerint egyébként a legtöbb bejelentés a májustól augusztusig tartó időszakban érkezett.

– A villámcsapás okozhat közvetlen károkat otthonunkban a velejáró magas hőmérséklet vagy a villámáram következtében. Például tűz keletkezhet, a lakásban található berendezések, készülékek mechanikailag is sérülhetnek, vagy tönkremehet az ingatlan villamos vezetéke – magyarázta Gulyásné Balasi Edit.

– A villámcsapás másodlagos hatása pedig a becsapódás helyének körzetében jelentkezhet, és a villamos vezetékeken érkező indukciós túlfeszültség okozhat károkat a háztartás elektromos eszközeiben, berendezéseiben.

– A villámcsapás egyébként elég gyakori káreseménynek számít, és elmondható, hogy a tavalyi, valamint az idei kárbejelentések zöme a másodlagos hatáshoz kapcsolódik. Az elmúlt években azonban megfigyelhető volt, hogy a viharos időjárást követően emelkedett a biztosítási kötések száma – tette hozzá.

A Borsányi család szörnyen kétségbeesett a villámcsapás után.
Fotó: Mészáros János

– Villámláskor lehetőleg ne folyassuk a vizet, és ne használjuk se a vezetékes telefont, se pedig az elektromos berendezéseket – hívta fel a figyelmet dr. Szepesi Erika, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes sajtószóvivője.

Viharos időjárás előrejelzése esetén érdemes bezárni az ablakokat, mielőtt elmegyünk otthonról, ugyanis amennyiben nyitva maradnak, a huzat tárgyakat sodorhat le, és betörheti az ablakot is. Ráadásul a nyitva maradt ablakokon a csapadék bejut a lakásba, és eláztathatja a falat, a parkettát, a szőnyeget.

– Jó, ha tudjuk, hogy a drágább elektromos berendezések még villámhárító mellett sincsenek teljes biztonságban, ugyanis a villám okozta elektromos zárlat tönkre­teheti a készüléket, és akár tüzet is okozhat.

– Ezért ajánlott az elektromos berendezéseket kihúzni a konnektorból – tanácsolta dr. Szepesi Erika, aki szerint egy esetleges áramszünetre is érdemes felkészülni, ezért legyen könnyen elérhető helyen működőképes elemlámpa.

A helyettes szóvivő kifejtette, hogy a vihar kárt okozhat a szabadban tartott tárgyakban is, ezért a kerti bútorokat ajánlott fedett vagy védett helyen tárolni.

– A ház körül található fák meggyengült ágait is vágjuk le, és ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét, hiszen a júliusi viharok is sok munkát adtak a tűzoltóknak, mely során leszakadt ágakhoz, kidőlt fákhoz, megtépázott tetőszerkezetekhez riasztották az egységeket.

– Megyénkben egyébként idén ez idáig összesen kétszáznegyven esetben riasztották a tűzoltókat elemi csapás, fakidőlés okán – tudtuk meg.

A zivatarokat célszerű beltérben átvészelni

Annak valószínűsége, hogy valaki egy adott évben villámcsapást szenved elhanyagolhatóan csekély, mégsem árt az óvatosság. A statisztikák szerint évente körülbelül kétezer embert ér villámcsapás világszerte.

Magyarországon ez a szám húsz-negyven körülire tehető, melyből az esetek negyede halálos kimenetelű.

– Leggyakrabban nyílt területen sportoló emberek válnak villámcsapás áldozatává, de következményei még abban az esetben is rendkívül súlyosak, ha az illető túléli – magyarázta dr. Szepesi Erika.

– A villámokkal kísért zivatarokat célszerű beltérben átvészelni, azonban az épületek sem feltétlenül jelentenek tökéletes biztonságot, ugyanis a statisztikák szerint, a villámlás okozta sérülések közel harmada beltérben történik.

– Ezért viharban ne álljunk az ablakok vagy a fal közelébe. Főként a betonból készült padozat vagy falak jelentenek kiemelt kockázatot. Ha viszont hirtelen csap le ránk a vihar, álljunk autónkkal biztonságos, zárt helyre.

– Kerüljük el a fákat, épületeket, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést. Védjük fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól és maradjunk távol a leszakadt, életveszélyes villamos távvezetéktől – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában