KŐRÖSTETÉTLEN

2018.08.18. 11:25

Egyre kevesebb közmunkás segítségére számíthatnak Kőröstetétlenen

Az év első hónapjaiban országos szinten is nagyot csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Kőröstetétlenen például hamarosan többen is továbbállhatnak. De mi lesz azután?

A temető rendben tartása is a közmunkások feladata Köröstetétlenen. A falu működtetéséhez nélkülözhetetlen a tevékenységük

Fotó: Hartai Gergely

– Ezekben a napokban tízen dolgoznak nálunk közfoglalkoztatásban. A korábbi cél pedig, hogy ezek az alkalmazottak segítsék a falu működését, jól bevált.

– Ha azonban a versenyszférában vonzó lehetőséget találnak, nyilvánvaló, hogy elmennek. Ezáltal pedig nincs könnyű dolgunk, ha pótolni akarjuk őket... – mutatott rá a falubeli problémára Pásztor Imre.

A polgármester szerint teljesen érthető, hogy a jobb lehetőség reményében továbbállnak a közért dolgozók. Így azonban akár bajba is kerülhet a község feladatainak ellátása. Nemsokára ugyanis biztosan megcsappannak a falubeli alkalmazottak...

– Egy hónap múlva például már két munkással leszünk kevesebben. S úgy tűnik, hosszú távon csupán öt-hat főnyi lesz az a létszám, akik nálunk maradnak majd – részletezte. Pásztor Imre arról is beszélt, figyelemmel kísérte az egykori hivatali dolgozók útját.

– Akik közül többen Szolnokon találták meg számításukat. Azon belül is többeket a helyi ipari park által nyújtott munkalehetőségek vonzottak a leginkább.

A közeljövőben megfogyatkozó létszám dacára ezt az évet még probléma nélkül zárhatja a falu.

– Munkaszervezésben nem lesz gond az idén. A jövőre nézve viszont kérdéses, hogyan tovább... – tette hozzá a polgármester.

Majd kiemelte, a megoldást nyugdíjas kollégák alkalmazásában látná az önkormányzat. Velük pótolnák ugyanis a kieső munkaerőt. A faluvezető abban bízik, találnak gyors megoldást a közmunkások számának csökkenésére.

A temető rendben tartása is a közmunkások feladata Köröstetétlenen. A falu működtetéséhez nélkülözhetetlen a tevékenységük
Fotó: Hartai Gergely

Hiszen, mint mondta, a mostani alkalmazottak már évek óta tevékenykednek a faluért. S mivel ennyi idő alatt komoly tapasztalatokat szereztek a községi munkák terén, óriási szükség van rájuk.

– A temető rendben tartásától kezdve a belső területek gondozásáig sok mindenben számíthatunk rájuk. S nem szabad elfelejteni, hogy ha a megszokott faluképet szeretnénk fenntartani, akkor különösen fontos, hogy hosszú távon is biztosított legyen a jelenlegi létszám – zárta gondolatait Pásztor Imre polgármester.

Az egy ötöde bérekre menne

Megtudtuk, ha a hivatalnak szakképzett nyugdíjas kollégákat kellene alkalmaznia a települési feladatokra, nagyjából négy munkás felvételére lenne szükség. Pásztor Imre szerint azonban bérüket az alig több mint nyolcszáz lelkes falu önkormányzata nem tudná kitermelni.

A négyükre fordított bérköltség tízmillió forintot tenne ki. Érzékeltetve ennek súlyát, Kőröstetétlen egész éves költségvetése ötvenmillió forint. Azaz a teljes büdzsé csaknem egyötödét kellene a fizetésekre fordítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában