LEGSZEBB KONYHAKERTEK

2018.08.29. 07:00

Több háztáji konyhakertet szeretnének Tomajmonostorán

Ha végigsétálunk egy településen, egyre kevesebb háztáji konyhakertet látunk. Ezeket felváltották a gyorsan és könnyen kezelhető, pázsittal és örökzöld tujákkal díszített porták. A kertben megtermelt alapanyagokat pedig felváltották az előrecsomagolt késztermékek.

Ujvári László

Ágoston Imréné és édesanyja is részt vesz a programban. „Birodalmukban” a citromfűtől kezdve a majorannán át a borsmentáig rengeteg mindent termelnek.

Fotó: Ujvári László

Ez a probléma országos tendencia, sőt, nemzetközi téren sem ismeretlen téma. Hasonló cipőben jár Tomajmonostora.

A települést elöregedő lakosság és alacsony lélekszám jellemzi. Ennek tudatában csatlakoztak az egyik országos programhoz, céljuk, hogy idővel minél több háztáji konyhakert legyen a faluban.

– Az utóbbi időben egyre kevesebben művelnek kertet. Éppen ezért csatlakozunk a Legszebb Konyhakertek programhoz. Kedvcsináló lehet a lakosok számára – érvelt kérdésünkre Somodi Jánosné alpolgármester.

Régen általánosan jellemző volt Tomajmonostorán is, hogy szinte mindenki gondozott konyhakertet. Eluralkodott azonban egy olyan szemlélet, hogy nem éri meg háztáji kerttel foglalkozni.

Persze most is vannak példaként állítható kertek a faluban, de sajnos kevés.

Hat család jelentkezett, fiataloktól az idősekig, minden korosztályból. A legfiatalabb egy harmincas éveiben járó házaspár, míg a legidősebb résztvevő kilencven év feletti. Éppen a közelmúltban tartottak kertszemlét, mely során kellemes tapasztalatokat szereztek.

– Az emberek jó szívvel veszik, hogy érdeklődnek a munkájuk iránt – mondta Somodi Jánosné. Hozzátette: ahol kertet művelnek, ott már a szomszéd portákon is megmozdult valami. Ezt tartják a program legnagyobb eredményének, az ösztönző hatást.

– Sok mindent termesztünk, haszon- és dísznövényt egyaránt. Van itt citromfű, majoránna, borsmenta, paprika, paradicsom, körte, szőlő és eper. De folytathatnám a sort – mutatja kertjét Ágoston Imréné.

Édesanyjával közösen művelik a kertet, minden napra jut valami munka. Egyik büszkeségük az ökörszív paradicsom és a hatalmas körték. Meglepetten tapasztaljuk, hogy a kert végében nincs kerítés, kicsivel arrébb már a szomszéd portára léphetünk. Mint megtudtuk: nem szükséges a kerítés, a szomszédok megbíznak egymásban.

Ágoston Imréné és édesanyja is részt vesz a programban. „Birodalmukban” a citromfűtől kezdve a majorannán át a borsmentáig rengeteg mindent termelnek.
Fotó: Ujvári László

Hatféle paprikából, közel háromszázhúsz palántát nevel Molnár Gábor. Legalább huszonegyféle haszonnövény van a kertjében.

– Itt nincs semmi a piacról véve, csak a bab – jegyezte meg mosolyogva.

A hatalmas kertben szinte minden megterem, sokszor a család szükségleteinél is nagyobb mennyiségben. A többletet nem adja el, hanem szomszédoknak, rokonoknak és barátoknak ajándékozza. Hat gyermekük van, az egész család kiveszi a részét a munkából. Gábor három műszakban dolgozik Szolnokon, mégis időt szakítanak rá.

– Ha egyszer rendbe tesszük a kertet, onnantól már gyerekjáték – vélekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában