SZOLNOK MEGYE

2018.08.14. 13:50

Iskolakezdés: így segítenek az önkormányzatok a szülőknek

Hamarosan becsengetnek, a szülők már elkezdték megvásárolni a tanszereket. A beiskolázás sok családnak iszonyatos terhet jelent, ezért azok az önkormányzatok, amelyeknek lehetősége van rá, igyekeznek ezt támogatással enyhíteni.

A szolnoki Tiszaparti suliba már megérkeztek a tankönyve, ezt válogatják a gyerekek

Fotó: Mészáros János

– Grafit, színes ceruzák, radír, tolltartó, füzetek, iskolatáska… – sorolja Renáta azokat a dolgokat, melyeket meg kellett vennie kisfia beiskolázásához. Az anyuka azt mondja, csak az iskolatáska került tízezer forintba úgy, hogy még a télen megvásárolták akciósan.

– Rendkívül megterheli a pénztárcánkat. Csak a kisfiam felszerelésére harmincezer forintot költöttünk, és ebben még nincs benne a lányom, aki most megy negyedikbe – teszi hozzá.

Éppen ezért, vagyis a magas költségek miatt egyes önkormányzatok lehetőségeikhez mérten igyekeznek enyhíteni a szülők terhein. A támogatási formák településenként eltérőek, és az igénylők köre is.

– Konkrétan olyan, hogy iskolakezdési támogatás nálunk nincs, viszont olyan igen, hogy gyermekek és fiatal felnőttek támogatása – mondja Varga Mihályné, az örményesi hivatal szociális ügyintézője.

– Ezt a támogatást egy évben egyszer veheti igénybe a lakos, olyan, akinek az egy főre jutó keresete nem haladja meg a negyvenkétezer forintot, aki pedig egyedül neveli a gyermekét, az ötvenhétezer forintot. De ezt a gyermekenként ötezer forintos segítséget nemcsak iskolakezdésre, hanem egész évben lehet igényelni, akár betegségre, elemi kárra, bármilyen olyan váratlan élethelyzetben, amikor segítségre van szükség.

Rákócziújfaluban idén úgy döntöttek, kiterjesztik az iskolakezdési támogatást.

– Kapnak támogatást az újszülöttek, a bölcsődét, az óvodát és természetesen az iskolát kezdő gyermekek szülei is. Erről döntött idén a képviselő-testület. Eddig is léteztek erre irányuló támogatások, de teljesen más rendszerben – mondja Hegedűs László jegyző.

Ahogy Cserkeszőlőn is minden általános, közép és felsőfokú intézményben tanuló diák, egyaránt húsz-húsz ezer forint értékű iskolakezdési támogatásban részesül. Sőt, még az óvodások is kapnak segítséget, igaz, kisebb összegben.

Szokolai Lajos polgármester elmondta: anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek jár a segítség, de csak bizonyos feltételek mellett. Ilyen például, hogy a gyermeknek helyi iskolába vagy óvodába kell járni, a községben kell életvitelszerűen élni, illetve iskolásoknál feltétel, hogy ne legyen tizennyolcnál több igazolatlan órája.

Az ovisok családja nyolcezer, az iskolásoké húszezer forint támogatást kap – a tavalyi bevált gyakorlat után –, idén is utalvány formájában, melyet még szeptember elseje előtt kézhez kapnak.

Szilágyiné Kardos Erika szociális ügyintéző hozzátette, a nyomdában készült, saját maguk által tervezett utalványokat kizárólag helyi kisboltokban lehet elkölteni ruházatra, cipőre, tanfelszerelésre vagy más, a tanévkezdéshez kapcsolódó eszközökre. Azaz cigarettára, alkoholra, chipsre nem.

A főiskolások, egyetemisták szeptember végéig nyújthatják be az igénylőlapot. Ők ugyancsak húszezer forintot kapnak, de készpénzben, hogy tankönyveket is lehessen ebből az összegből vásárolni. Idén csaknem kétszázhúsz gyermek, fiatal részesül a segítségben.

Tiszaföldváron csak a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket tudja támogatni az önkormányzat iskolakezdés előtt, a család anyagi helyzetétől függően hat-tíz ezer forinttal, és készpénzben. Tavaly csaknem száz család kétszázhúsz gyermekét segítették ilyen módon.

Tiszajenőn kifejezetten iskolakezdési támogatás nincs, viszont – ahogy egyéb településeken – a települési támogatáson belül igényelhető segítség. Gyapjasné Sepsi Erzsébet jegyző elmondta, idén is több mint száz gyermek részesül támogatásban, óvodásoktól kezdve a felsőoktatásban tanulókig.

A szolnoki Tiszaparti suliba már megérkeztek a tankönyvek, ezt válogatják a gyerekek
Fotó: Mészáros János

A támogatás összegéről zárt bizottsági ülésen döntenek, annak függvényében, hogy részesül-e a tanuló gyermekvédelmi támogatásban, illetve hol tanul.

A legkisebb összeget az óvodások, a legmagasabbat a főiskolások kapják. Általában minden igénylőnek kiutalnak valamilyen összeget, nem jellemző, hogy bárki igényét is elutasítják.

Idén szeptemberben is folytatódik a helyi középiskolába érkező kilencedikesek támogatása Jászárokszálláson. Az önkormányzat mintegy 5,8 millió forintért vásárolt hetven laptopot, ezeket a tanévnyitó ünnepségen adják át.

A megyeszékhely ajándékba adja a felszerelést

– Szolnokon minden elsős diák úgy kezdi az iskolát, hogy a várostól ajándékba kapja a tornafelszerelését – mondta Pókász Endre, városházi sajtóreferens. Hozzátette, bár kifejezetten iskolakezdési támogatás Szolnokon nincs, de többfajta kedvezménnyel segítik a kiskorú gyermeket nevelő családokat.

– Sok olyan nehéz sorsú család volt, akik az ország gazdasági fejlődésének köszönhetően előbbre tudtak lépni.

A szülők munkahelyet találtak, vagy éppen nőtt a keresetük, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem szorulnak segítségre bizonyos területeken. Így például azoknak a családoknak, akik jövedelmük növekedése miatt kiestek a rendszeres gyermekvédelmi támogatásból, önkormányzatunk egyedi térítési díjat biztosít.

Itt a jogosultságnak már magasabbak a jövedelmi határai, és akár 25–50 százalékos támogatást is kaphatnak a szülők az étkezés díjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában