ABÁDSZALÓK

2018.08.21. 17:25

Jövőre Szolnokon tartják a Magyarok Kenyere ünnepet

A Tisza-tó partján tartották idén a Magyarok Kenyere programsorozat Jász-Nagykun-Szolnok ­megyei ünnepségét.

Ujvári László

Szalay Ferenc szolnoki polgármester a lapáttal.

Fotó: Ujvári László

A Magyarok Kenyere programot már hetedik éve rendezik meg. Az augusztus 20-hoz és az új kenyér ünnepéhez szorosan kapcsolódó rendezvény 2011-ben indult Pécsett.

Elsősorban a nemzeti összetartozást hivatott erősíteni és jelképezni. Rögtön az első évben tíz tonna gabonát sikerült összegyűjteni, ez a szám idén már közelítette a hétszáz tonnát. Évről évre több száz településről érkeznek adományok – minden esztendőben az élen jár a Jászkunság.

Az adományokat összegyűjtik, és elszállítják egy malomba, ahol feldolgozzák. Ezzel számos hátrányos helyzetű gyermek és rászoruló család liszt-, valamint kenyérszükségletét tudják fedezni.

– Idén a megyében három búzagyűjtőpont volt, az egyik Abádszalókon. Nagyon örülünk neki, hogy otthont adhattunk a rendezvénynek – mondta Balogh Gyula polgármester.

A cipók kiosztása után a Körszínház Egyesület adta elő az „Ez itt az én Hazám” című darabját. Idén Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere vehette át a stafétát jelképező sütőlapátot.

Szalay Ferenc szolnoki polgármester a lapáttal.
Fotó: Ujvári László

A Magyarok Kenyere ünnep következő, jövő évi helyszíne ugyanis Szolnok lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában